Persoanele care prefera sa fie „bufnite”, adica sa se culce foarte tarziu si sa se trezeasca tarziu, sunt mai predipsuse sa-si asume riscuri si sa fie celibatare, alegand relatii ocazionale, de scurta durata.
O cercetare recenta a demonstrat ca barbatii care prefera sa fie activi noaptea au de doua ori mai multe partenere decat cei care sunt „ciocarlii”, adica se trezesc foarte devreme si se culca devreme.
In cadrul studiului, 211 voluntari( barbati si femei) au donat mostre de saliva, pentru masurarea nivelului de hormoni cortizol si testosteron. Fiecare a precizat apoi ce program de somn are si daca este de obicei dispus sa-si asume riscuri.
„Bufnitele” aveau un nivel mai ridicat de cortizol, care este asociat cu multa energie, asumarea riscurilor si excitatie.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Ei aveau un nivel crescut chiar si cand nu erau stresati. Acest hormon duce la o functie cognitiva mai buna si de multe ori aceste persoane au succes pe plan profesional.
O anumita preferinta pentru orele de somn poate fi mostenita genetic, dar si dobandita, din cauza lucrului in ture la serviciu sau a cresterii copiilor.
De obicei, numarul barbatilor care sunt „bufnite” este mai mare ca al femeilor. Aceste persoane au de regula relatii amoroase de scurta durata sau prefera sa fie singuri.
Studiul a fost realizat de Dario Maestripieri, profesor la Universitatea din Chicago.
Sursa: www.descopera.ro