Biografia celei mai iubite și apreciate cântărețe de muzică populară, Maria Ciobanu. Nunta Mariei Ciobanu cu Ion Dolănescu.
Maria Ciobanu, supranumită și "Ciocârlia muzicii populare românești" a văzut pentru prima dată lumina zilei în data de 3 septembrie 1937, în comuna Roşiile din judeţul Vâlcea. Artista s-a născut într-o familie de țărani modești, pe nume Nicoliţa şi Ion Ciobanu. Hărăzită cu o voce divină, a bucurat atât în trecut cât și în prezent cu grasul ei deosebit, invitați de tot soiul la miile de petreceri și evenimente pe care le-a susținut.
Încă de mic copil, oamenii din sat au sesizat glasul Mariei Ciobanu care devenise inconfundabil. Talentul l-a moștenit de la părinții ei care erau mari iubitori ai cântecului popular românesc. Ion Ciobanu era instrumentist, iar mama ei Nicoliţa Ciobanu era solistă.
Când s-a născut și cum a fost copilăria Mariei Ciobanu
“M-am trezit cântând, pentru că și mama și tatăl cântau, am cântat și eu de când eram micuță.
Citește și: Cine este Ionuț Dolănescu. „Dețin și drepturile de autor ale marelui artist Ion Dolănescu”
În anul 1961 își face debutul pe scena Ateneului Român alături de Orchestra „Barbu Lăutaru” a Filarmonicii „George Enescu”. Un an mai târziu, se înscrie la un concurs pentru ocuparea a unuia dintre cele două posturi la Ansamblul "Ciocârlia" al Ministerului de Interne, la Bucureşti. Puțini sunt cei care știu că Maria Lătărețu se afla în juriul unde 400 de tineri dădeau proba de foc a acelor vremuri, pentru a-și câștiga o pâine cinstită.
Două persoane au trecut examenul: Maria Ciobanu și Irina Loghin. Maria Lătărețu a făcut o declarație surprinzătoare la adresa Mariei: “Asta este cântăreața care-mi va călca pe urme”. În aprilie 1962, Maria Ciobanu este angajată în Ansamblul “Ciocârlia” din București. Acesta a fost momentul când "Ciocârlia muzicii populare" prinde experiența necesară și își îmbunătățește activitatea artistică. Totodată, începe să colaboreaze cu toate marile orchestre de muzică populară din țară, cântând sub acompaniamentul unor dirijori maeștri: Ionel Budișteanu, Paraschiv Oprea și Gheorghe Zamfir.Căsătoriile Mariei Ciobanu și debutul în muzică
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Maria Ciobanu se căsătorește de tânără, cu un tractorist din satul ei natal și îi dă naștere Leontinei Văduva. Relația celor doi nu a durat și s-au despărțit rapid, din cauza faptului că bărbatul avea un comportament ce lasa foarte mult de dorit.
Leontina Văduva s-a stabilit la Paris încă din anul 1988. A ales și ea muzica doar că s-a îndreptat către muzica de operă, devenind soprană. Cu cel de-al doilea soț, Maria Ciobanu a avut o căsătorie la fel de scurtă, iar rodul iubirii lor a fost Camelia Filip.
Maria Ciobanu se căsătorește cu Ion Dolănescu
În anul 1960 Maria Ciobanu îl cunoaște pe Ion Dolănescu. Cei doi înregistrează câteva piese împreună și devin cei mai iubiți și doriți artiști ai momentului. Piesele de referință ale celui mai iubit cuplu de artiști se aud oriunde în țară, dar și peste hotare. În ciuda faptului că Maria Ciobanu era măritată, Ion Dolănescu își dorește o relație amoroasă cu artista.
Maria Ciobanu se căsătorește cu Ion Dolănescu pe ulițele satului natal ale bărbatului, Perșinari. Oameni adunați din toate satele s-au îngrămădit să vadă pe cei doi artiști îmbrăcați în mire și mireasă. Maria Lătărețu a fost cea care le-a cântat la nunta fastuoasă și neîncăpătoare pentru toți invitații. Rochia ce urmărea linia corpului cu o trena la spate, voalul lung prins în decorațiuni de flori și mărgele de culoarea perlei, au făcut din Maria Ciobanu o mireasă cum nu se mai văzuse până atunci.
Într-un interviu pentru wowbiz.ro, Maria Ciobanu a declarat: „Îmi amintesc că prin 1968 spre 1969 Dolănescu îmi făcea curte. Dar eu eram măritată, o aveam pe Camelia, care avea doi anişori… Nu-l băgam în seamă, dar îmi plăcea cum cânta. În acea perioadă lansase câteva cântece frumoase, precum: „Nu sunt bolovani pe drum”. Îmi plăcea cum cânta, dar, de ce să nu recunosc, nu-mi plăcea că bărbat. Atunci nu mă împăcam bine cu soţul meu, tatăl Cameliei, cel de-al doilea soţ. M-am despărţit de tatăl Leontinei care se purta foarte urât cu mine, Dumnezeu să-l odihnească, apoi, m-am căsătorit cu tatăl Cameliei, şi mi-am dat seama că acesta era foarte gelos. Mergeam la recepţii de gradul zero, la familia Ceauşescu, unde se înmânau invitaţii nominale. Nu puteam să lipsesc şi nu puteam să mergem împreună. Iar el era extrem de gelos! La Revelionul ’69 spre ’70 am cântat cu Ion Dolănescu piesa „Au, lele, vino-ncoa!” denumită şi „Hăulita”. Ne-a însurat lumea de-atunci. Se spunea că mi-am lăsat bărbatul şi m-am măritat cu Ion Dolănescu. Şi nu era aşa atunci."
După ce am început să cânt cu Ion, care s-a ţinut de capul meu vreo trei ani, treptat, prin 1971, ne-am îndrăgostit… Probabil că a fost destinul. Am divorţat, ne-am îndrăgostit, apoi ne-am căsătorit şi s-a născut un băiat, cu care mă mândresc: Ionuţ. Am rămas împreună până în 1974 când… nu ne-am mai înţeles… În 1974 ne-am despărţit. Avea Ionuţ 2 ani şi două luni. Băiatul a rămas la el. Am suferit mult!”, a dezvăluit Maria Ciobanu.
Timpul a trecut și ani la rând Ionuț îți vedea mama pe furiș, cu ajutorul bunicii lui de la Perșinari. Gherghina Dolănescu, mama lui Ion Dolănescu a încercat din răsputeri să reunească familia despărțită din cauza orgoliilor prea mari. Ani în șir, bătrâna a reușit să o ajute pe Maria Ciobanu. Era o mamă cu sufletul sfâșiat pentru că nu-și putea vedea băiatul din cauza lui Dolănescu. Invitat în emisiunea Teo Show, în anul 2013, Ionuț Dolănescu a mărturisit: "Bunica mi-a spus că mama de cum m-a născut, m-a dat în grija ei. Din păcate, viaţa a făcut că eu să nu cresc alături de mama mea. Părinţii mei s-au despărţit când eu aveam doi ani şi jumătate, iar eu nu am crescut alături de mama mea naturală. Am cunoscut-o mai târziu, dar acum am ajuns să cântăm împreună pe toate scenele din lumea asta", a comentat acesta.
Maria Ciobanu se căsătorește cu Mircea Cîmpeanu, fostul soț al Ilenei Sărăroiu
Artista și-a cântat durerea și dorul față de copil în cântecele sale. "Doar o mamă poate ști, ce e dorul de copii” este doar una dintre dintre piesele în care Maria Ciobanu și-a exprimat suferința că nu îl poate vedea și avea lângă ea pe Ionuț Dolănescu. Cu doar câțiva ani înainte de moartea lui Ion Dolănescu pe data de 19 martie 2009, Ionuț a reușit să reunească pe marile scene doi mari artiști ai muzicii polupare: Maria Ciobanu și Ion Dolănescu.
Anii au trecut și Maria Ciobanu a ales să își refacă viața, în anul 1981. S-a căsătorit cu Mircea Cîmpeanu, după ce soția acestuia, interpreta de muzică populară Ileana Sărăroiu a murit exact pe scenă, în timpul unei nunți. Familia Ilenei Sărăroiu și prietenii apropiați s-au opus cu vehemență acestei căsătorii care a fost la fix un an de zile de la moartea Ilenei. Înverșunarea venea din faptul că cele două artiste aveau o relație strânsă de prietenie. Aceștia au suspectat că Maria Ciobanu și baschetbalistul de performanță, Mircea Cîmpeanu aveau o relație încă din vremea în care Ileana Sărăroiu încă trăia, lucru negat cu tărie de Ciocârlia României.
"Se spunea că aș fi avut o relație cu el încă dinainte să se prăpădească Ileana... Nimic n-a fost adevărat... Dumnezeu îmi este martor. Nici nu m-am gândit vreodată că eu mă voi mărită cu acest om. Il luăm la nunți, pentru că avea stație și mașină, că să-i mai ocup timpul, pentru că suferea cumplit. Mai ales că ei s-au iubit foarte mult.
Când eram la Tel Aviv, Ileana îmi spunea: «Să dea Dumnezeu la toate femeile bărbat că al meu!» și avea dreptate, fiindcă este un sufletist... Dacă Dumnezeu mi-l scotea în cale de la început, n-aș fi avut atatea necazuri... Ileana a murit în 1979, iar noi suntem împreună din 1981. Eu am iubit-o atât de mult pe Ileana, încat cu greu i-am acceptat lui Mircea cererea în căsătorie", a declarat Maria Ciobanu, potrivit jurnalul.ro.