Substanta activa principala din broccoli este sulforafanul, care ne protejeaza creierul, vederea, corpul contra radicalilor liberi, duce la formarea de enzime de detoxifiere si previne imbolnavirea si chiar poate fi folosit in tratarea cancerului.
Iata o strategie pentru a beneficia de calitatile acestor legume si in starea lor gatita. La broccoli crud, precursorul sulforafanului, denumit glucorafanina, se combina cu o enzima – mirosinaza – cand este taiat sau mestecat. La putin timp – cand asteapta in partea superioara a stomacului pentru a fi digerat – se naste sulforafanul.
Precursorul si sulforafanul sunt rezistente la caldura si, deci, si la procesul de gatire, dar nu si enzima, care este distrusa prin gatit. In lipsa enzimei nu se formeaza sulforafanul.
De aceea se recomanda tehnica de taiere si asteptare – adica tai broccoli, varza de Bruxelles, kale, varza sau conopida si le lasi cam 40 de minute, dupa care le gatesti normal. In aceasta faza sulforafanul este deja creat; enzima si-a indeplinit sarcina, nu mai este necesara.
Cand gatesc supa de broccoli, de exemplu, multe persoane procedeaza gresit.
Dar daca folosim broccoli congelat? Diferenta de sulforafan produsa in corp dupa consumarea unei supe facuta din broccoli proaspat si una facuta din broccoli congelat este uriasa. Broccoli congelat din comert nu are capacitatea de a produce sulforafan pentru ca legumele sunt oparite inainte de congelare, tocmai pentru a dezactiva enzimele.
Astfel se mareste termenul de valabilitate al produsului, insa mirosinaza este moarta cand iei legumele din congelator. Nu conteaza cat de mult o tai si astepti, nu se mai produce niciun fel de sulforafan.De aceea frunzele de kale crude neutralizeaza celulele canceroase cu o eficienta de 10 ori mai mare decat cele congelate.
Broccoli congelat, insa, pastreaza precursorul – care este rezistent la caldura – si putem, totusi, sa obtinem sulforafan si din produsul congelat daca ii adaugam o enzima din exterior.
Toate
Broccoli fiert nu poate forma sulforafan datorita inactivarii enzimei. Cercetatorii de la Universitatea din Reading, insa, au descoperit ca pudra de seminte de mustar presarata peste broccoli gatit contribuie la formarea unei cantitati semnificative de sulforafan.
O lingurita sau chiar jumatate de lingurita de pudra de seminte de mustar poate produce sulforafan. Astfel ca, desi prin gatire se dezactiveaza mirosinaza si se impiedica formarea de sulforafan, adaosul de pudra de seminte de mustar peste legumele crucifere gatite reprezinta o sursa naturala de enzima care le confera aceeasi valoare ca si cand ar fi crude.Asa ca, daca uitam sa taiem legumele verzi si sa le lasam suficient de mult pentru a forma enzima, sau le cumparam congelate, adaugam o lingurita de pudra de seminte de mustar si am rezolvat problema.
Se poate folosi aceeasi metoda si la ridichea alba, hrean sau wasabi—toate legume crucifere cu aceeasi enzima in compozitie. Sau poti amesteca cateva legume crude la cele gatite, pentru ca legumele crude contin enzima mirosinaza, care poate functiona si la legumele gatite.
Afla mai multe pe: www.viataverdeviu.ro