Candidoza este o consecinta a suprasolicitarii si abuzului de antibiotice, steroizi, antiinflamatoare, dar si a obiceiurilor alimentare proaste sau a imunitatii scazute.
Majoritatea persoanelor cunosc cele mai frecvente simptome ale candidozei: mancarime, afte, leucoree, usturime, infectii vaginale, toate acestea aparand pur si simplu sau in urma unui contact sexual. Insa sunt multe alte manifestari ale acestei infectii, aparent fara legatura, cum ar fi: balonari, gaze intestinale, constipatie, diaree, oboseala, dureri de cap, nervozitate, stare depresiva, uneori alergii alimentare sau disfunctii sexuale.
Daca nu reusiti sa mergeti in scurt timp la medic sau sa va faceti analizele, puteti recurge la un test simplu, ce poate fi efectuat acasa.
Umpleti seara un pahar cu apa in proportie de 2/3, iar dimineata cand va treziti scuipati in pahar. Dar nu va fortati sa adunati multa saliva, ci eliminati doar atata cata aveti. Lasati apoi sa stea doua-trei minute, dupa care analizati continutul la lumina. Saliva sanatoasa ar trebui sa pluteasca la suprafata apei. In schimb, daca apar prelungiri ale salivei in jos, ca niste firisoare, daca apa s-a tulburat sau stratul de saliva s-a depus pe fundul paharului, este posibil sa aveti candida.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro