Iti place sampania? Acum ai motive in plus sa o savurezi! Uite de ce!
"Ne aflam intr-o perioada in care sarbatorile se tin lant si, pe langa preparatele culinare, orice masa festiva inseamna un pahar (sau mai multe!:) de alcool. Fiecare isi alege bautura in functie de preferintele personale, insa daca tinem cont de recomandarile medicilor ideal ar fi sa ne oprim la vinuri, in special rosii.
Alcoolul are calorii si nu putine, 7 cal/gram adica 130-150 cal pentru un pahar de vin sau unul mic de tarie.
Cand vine vorba de lichioruri sau cockteiluri peste caloriile din vin se adauga si zahar asa ca ajungem la 250-300 cal/pahar.
Un lucru putin stiut despre alcool e faptul ca prezenta bulelor amelioreaza dispozitia si da o stare de bine la nivel cerebral, prin urmare sampania si vinurile spumante reprezinta produse ce garanteaza buna dispozitie. In plus sampania este "codasa" la continutul caloric, doar 100cal/pahar, deci nu ingrasa.
Si mai merita o precizare: procesul tehnologic de obtinere a sampaniei presupune fermentarea indelungata a vinului in sticle tinute culcate si intoarse sau rasucite de zeci de ori. In varianta clasica acest lucru e facut manual, cu alte cuvinte vinul e mangaiat pana face bule:) Asa ca nu e de mirare ca sampania este o bautura speciala, puneti-o la loc de cinste pe mesele voastre!", scrie nutritionistul Mirela Bilic pe Facebook.
"Ne aflam intr-o perioada in care sarbatorile se tin lant si, pe langa preparatele culinare, orice masa festiva inseamna un pahar (sau mai multe!:) de alcool. Fiecare isi alege bautura in functie de preferintele personale, insa daca tinem cont de recomandarile medicilor ideal ar fi sa ne oprim la vinuri, in special rosii.
Alcoolul are calorii si nu putine, 7 cal/gram adica 130-150 cal pentru un pahar de vin sau unul mic de tarie.
Cand vine vorba de lichioruri sau cockteiluri peste caloriile din vin se adauga si zahar asa ca ajungem la 250-300 cal/pahar. Un lucru putin stiut despre alcool e faptul ca prezenta bulelor amelioreaza dispozitia si da o stare de bine la nivel cerebral, prin urmare sampania si vinurile spumante reprezinta produse ce garanteaza buna dispozitie.
In plus sampania este "codasa" la continutul caloric, doar 100cal/pahar, deci nu ingrasa. Si mai merita o precizare: procesul tehnologic de obtinere a sampaniei presupune fermentarea indelungata a vinului in sticle tinute culcate si intoarse sau rasucite de zeci de ori.
In varianta clasica acest lucru e facut manual, cu alte cuvinte vinul e mangaiat pana face bule:) Asa ca nu e de mirare ca sampania este o bautura speciala, puneti-o la loc de cinste pe mesele voastre!", scrie nutritionistul Mirela Bilic pe Facebook.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro