Afla si tu ce sunt glucidele si cum trebuie sa le consumam corect!

Afla si tu ce sunt glucidele si cum trebuie sa le consumam corect!
Afla si tu ce sunt glucidele si cum trebuie sa le consumam corect!

Fiecare om trebuie sa aiba cunostinte minime despre nutritie si trebuie sa stie sa citeasca eticheta unui produs alimentar.

Glucidele(carbohidratii) reprezinta cea mai accesibila sursa de energie pentru organism, asigurand 50-55% din aportul energetic total. Acestea au dublu rol: sustin oganismul energetic si il structureaza. Glucidele sunt utilizate pentru mentinerea temperaturii corporale si intretinerea functiilor vitale si asigura energia pentru eforturile musculare. Sistemul nostru nervos, creierul si alte organe cum ar fi inima, plamanii, rinichii, intestinul si celulele sanguine au in mod special nevoie de glucide si nu pot functiona normal fara acestea.

Unde gasim glucide?- Alimentele care contin glucide sunt in special alimente dulci, iar ele se impart in doua categorii, in functie de tipul de glucide: glucide simple(monozaharide si dizaharide) si glucidele complexe  (oligozahardie si polizaharide). Cele pe baza de glucide simple sunt absorbite de organism ca atare apoi distribuite ca sursa de energie, fata de cele complexe, care sunt mai intai transformate in glucide simple apoi absorbie.

Deoarece procesul de absortie al glucidelor complexe este mai indelungat acestea sunt satioase, mai greu digerabile si sunt recomandate datorita multiplelor efecte benefice: evita variatiile glicemice mari, dau satietate mai indelungata si intarzie senzatia de foame, iar pe termen lung s-au demonstrat a influenta pozitiv nivelurile colesterolului „bun” si prin urmare scaderea incidentei evenimentelor cardiovasculare.

Fructele, mierea de albine, siropurile sunt alimentele care contin in cantitate mare glucide simple, in timp ce glucidele complexe sunt continute in special in cereale si legume.

Consumul de carbohidrati, mai ales inainte si dupa eforturile sau exercitiile fizice extenuante, poate furniza organismului energie, poate preveni aparitia senzatiei de foame si intarzia senzatia de oboseala.

Conform  lui Susan Burke(nutritionist), cand mancam carbohidrati rafinati, acestia sunt digerati rapid si sunt absorbiti apoi rapid in sange sub forma de glucoza.Glucoza este forma pura de energie care este folosita de muschi si celule. Intrebarea care se pune este daca nu cumva aveti o cantitate prea mare stocata in celulele adipoase.

Cea mai buna metoda de a preveni acest lucru este sa evitati sa consumati carbohidratii rafinati.

Glucidele din painea alba sunt glucide rafinate, obtinute prin prelucrare, prin urmare cu structura simpla; ele vor creste mai rapid glicemia decat glucidele din pastele fainoase sau din painea intermediara sau neagra, care contin glucide complexe.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Index glicemic Alimente

Mare (> 70) Glucoza, miere, fulgi de porumb, paine alba, paine integrala, cartofi prajiti sau piure, biscuiti, banane coapte, orez, morcovi

Mediu (55 – 70) Cartofi copti sau fierti, sucuri de fructe, compoturi, ananas, paste fainoase

Mic (< 55) Piersici, mere, portocale, lapte, iaurt, fasole pastai, arahide, soia, legume verzi, mazare verde sau uscata, ciuperci, struguri, portocale, grapefruit, sucuri de legume

Ce cantitati de glucide trebuie sa consumam?

Citește și: „Nu credeam că se va duce la cea mai bună prietenă a mea”. A putut Ozana Barabancea să îl ierte pe fostul ei soț pentru infidelitatea sa?- kanald.ro

Citește și: Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare- stirilekanald.ro

Glucidele trebuie sa aduca 50-55% din aportul energetic zilnic.

Astfel, un adult cu greutate medie (70 kg) care desfasoara o activitate fizica moderata are nevoie de 300-400 g glucide pe zi, iar sursele de glucide sunt recomandate a fi alimentele cu continut bogat in glucide complexe si cu index glicemic mic. O dieta saraca in carbohidrati este recomandata pentru a fi sanatos

Exista carbohidrati buni hranitori si carbohidrati rai care nu hranesc organismul. Iata o lista care sa va ghideze

Carbohidrati buni
•    Cerealele integrale
•    Painea integrala
•    Fructele
•    Legumele
•    Orezul brun
•    Turtele si biscuitii de ovaz
•    Orzul
•    Fasolea
•    Lintea
•    Cartofii

Carbohidrati rai
•    Cerealele rafinate
•    Painea alba
•    Gogosile
•    Biscuitii
•    Prajiturile
•    Bauturile acidulate
•    Crispurile
•    Chipsurile
•    Pastele fainoase
•    Siropurile din dulceata
Sursa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Cum să-ți atragi soțul de vis: 5 tehnici de manifestare care funcționează

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Adevăratul motiv pentru care celebra actriță Fadik Sevin Atasoy a părăsit distribuția serialului Totul pentru familia mea, în care a jucat rolul Şengül! A fost nevoită să se retragă sau totul s-a întâmplat conform scenariului?

Imaginile durerii la înmormântarea Denisei! Ce s-a întâmplat cu tânăra ucisă de Șacalul din Constanța: "Inima și sufletul meu..."


Cookies