Fiecare om trebuie sa aiba cunostinte minime despre nutritie si trebuie sa stie sa citeasca eticheta unui produs alimentar.
Glucidele(carbohidratii) reprezinta cea mai accesibila sursa de energie pentru organism, asigurand 50-55% din aportul energetic total. Acestea au dublu rol: sustin oganismul energetic si il structureaza. Glucidele sunt utilizate pentru mentinerea temperaturii corporale si intretinerea functiilor vitale si asigura energia pentru eforturile musculare. Sistemul nostru nervos, creierul si alte organe cum ar fi inima, plamanii, rinichii, intestinul si celulele sanguine au in mod special nevoie de glucide si nu pot functiona normal fara acestea.
Unde gasim glucide?- Alimentele care contin glucide sunt in special alimente dulci, iar ele se impart in doua categorii, in functie de tipul de glucide: glucide simple(monozaharide si dizaharide) si glucidele complexe (oligozahardie si polizaharide). Cele pe baza de glucide simple sunt absorbite de organism ca atare apoi distribuite ca sursa de energie, fata de cele complexe, care sunt mai intai transformate in glucide simple apoi absorbie.
Fructele, mierea de albine, siropurile sunt alimentele care contin in cantitate mare glucide simple, in timp ce glucidele complexe sunt continute in special in cereale si legume.
Consumul de carbohidrati, mai ales inainte si dupa eforturile sau exercitiile fizice extenuante, poate furniza organismului energie, poate preveni aparitia senzatiei de foame si intarzia senzatia de oboseala.
Conform lui Susan Burke(nutritionist), cand mancam carbohidrati rafinati, acestia sunt digerati rapid si sunt absorbiti apoi rapid in sange sub forma de glucoza.Glucoza este forma pura de energie care este folosita de muschi si celule. Intrebarea care se pune este daca nu cumva aveti o cantitate prea mare stocata in celulele adipoase.
Glucidele din painea alba sunt glucide rafinate, obtinute prin prelucrare, prin urmare cu structura simpla; ele vor creste mai rapid glicemia decat glucidele din pastele fainoase sau din painea intermediara sau neagra, care contin glucide complexe.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Index glicemic Alimente
Mare (> 70) Glucoza, miere, fulgi de porumb, paine alba, paine integrala, cartofi prajiti sau piure, biscuiti, banane coapte, orez, morcovi
Mediu (55 – 70) Cartofi copti sau fierti, sucuri de fructe, compoturi, ananas, paste fainoase
Mic (< 55) Piersici, mere, portocale, lapte, iaurt, fasole pastai, arahide, soia, legume verzi, mazare verde sau uscata, ciuperci, struguri, portocale, grapefruit, sucuri de legume
Ce cantitati de glucide trebuie sa consumam?
Glucidele trebuie sa aduca 50-55% din aportul energetic zilnic. Astfel, un adult cu greutate medie (70 kg) care desfasoara o activitate fizica moderata are nevoie de 300-400 g glucide pe zi, iar sursele de glucide sunt recomandate a fi alimentele cu continut bogat in glucide complexe si cu index glicemic mic. O dieta saraca in carbohidrati este recomandata pentru a fi sanatos
Exista carbohidrati buni hranitori si carbohidrati rai care nu hranesc organismul. Iata o lista care sa va ghideze
Carbohidrati buni
• Cerealele integrale
• Painea integrala
• Fructele
• Legumele
• Orezul brun
• Turtele si biscuitii de ovaz
• Orzul
• Fasolea
• Lintea
• Cartofii
Carbohidrati rai
• Cerealele rafinate
• Painea alba
• Gogosile
• Biscuitii
• Prajiturile
• Bauturile acidulate
• Crispurile
• Chipsurile
• Pastele fainoase
• Siropurile din dulceata
Sursa: www.doctorulzilei.ro