Afla si tu de la ce varsta sunt indicate mamografiile!

Afla si tu de la ce varsta sunt indicate mamografiile!
Afla si tu de la ce varsta sunt indicate mamografiile!

Femeile cu varste intre 50 si 69 de ani care efectueaza in mod regulat mamografii la fiecare doi ani reduc cu 40% riscul de a muri de cancer de san, arata un vast studiu international publicat miercuri in New England Journal of Medicine, informeaza AFP.

Acest studiu a fost efectuat de catre experti din 16 tari care au evaluat efectele pozitive si negative ale diferitelor metode de detectare a cancerului de san, pe baza unei analize a rezultatelor a 11 studii clinice controlate si a 40 de studii de observare.

Lucrarea a fost coordonata de catre Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului (IARC), o agentie a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Aceasta va contribui la elaborarea unui manual la zi al IARC privind depistarea cancerului de san, a carui ultima editie fusese publicata in anul 2002.

Aceasta analiza ar trebui sa ofere asigurari femeilor din intreaga lume asupra faptului ca mamografiile salveaza vieti si ca screening-ul cancerului de san este un instrument esential pentru cresterea numarului de diagnostice precoce si, prin urmare, pentru reducerea mortalitatii, a comentat profesorul Stephen Duffy, de la Queen Mary University din Londra, unul dintre co-autorii lucrarii, citat de AFP.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Aceasta cercetare confirma studii anterioare conform carora femeile intre 50 si 69 de ani beneficiaza cel mai mult de

pe urma mamografiilor. Dar multe dintre aceste studii indica o reducere substantiala a riscului de a muri de cancer de san prin incurajarea femeilor intre 70 si 74 de ani de a face regulat mamografii, ceea ce reprezinta o schimbare fata de acordul medical anterior privind screening-ul la acest grup de varsta.

In schimb, mamografiile regulate pentru femeile de patruzeci de ani nu dau rezultate semnificative, scrie AFP.


In ciuda acestui succes, trebuie sa continue eforturile de cercetare cu privire la alte metode de screening, cum ar fi foarte promitatoarele mamografii cu tomosinteze in 3D, mamografii digitale care ar putea fi mai potrivite pentru sondarea tesutului mamar dens”, a declarat profesorul Duffy.

Acest studiu arata ca beneficiile mamografiei depasesc impactul sau negativ, cum ar fi rezultatele fals-pozitive, supra-diagnosticul si potentialele cancere provocate de radiatiile din timpul acestei examinari.

Cancerul de san este cel mai frecvent cancer diagnosticat la femeile din intreaga lume si a doua cauza de deces prin cancer din tarile dezvoltate. In tarile cu venituri medii si scazute, unde femeile sunt diagnosticate mai des in stadii avansate ale bolii, acest tip de cancer este prima cauza de deces.

Conform celor mai recente cifre ale OMS, cancerul de san a provocat in 2012, la nivel mondial, 521.000

de decese, mai noteaza AFP.
Sursa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Un actor a câștigat primul mare premiu de 50.000 de lei la "The Floor"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Motivul pentru care Stela Enache este dezamăgită de Ștefan Bănică Jr.: ”A cântat piesa cu Oana Sîrbu”

Larisa Uță îl acuză pe Alin Oprea că nu dă dovadă de un tată mândru de copiii lui: „Tu dai în băiatul tău în ziua nunții și eu plâng toată noaptea.”

Robert spune adevărul în Gală și uimește concurenții! „Nu am venit aici să-mi găsesc iubită”. Cum reacționează Giuly la declarațiile iubitului ei

Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon


Cookies