Afla totul despre acnee de la Dr Mirela Miertoiu! Iata ce implica tratamentul!

Afla totul despre acnee de la Dr Mirela Miertoiu! Iata ce implica tratamentul!
Afla totul despre acnee de la Dr Mirela Miertoiu! Iata ce implica tratamentul!

Am apelat sfaturile Dr. Mirela Miertoiu pentru a afla totul despre acnee: cauze, tratament si factori. Iata ce am aflat.

 

In primul rand acneea este o boala care afecteaza ambele sexe, incepand de la varsta de 15 ani si poate continua pana la varsta mai inaintata capatand o alta forma, numita rozacee.
Acneea in general este rasunetul mai multor altor afectiuni, cum ar fi: cele endocrinologice la fetite (discfunctiile ovariene) sau disfunctii ale glandelor suprarenale, acneea data de factorii fizici: caldura sau frig excesiv, folosirea produselor cosmetice neadecvate sau expirate, la care se mai adauga si excesul de sebum.
Datorita unei exfolieri inadecvate date de o dezhidratare accentuate, sebumul nu se mai poate elibera din pori, inflamandu-I si acestia se pot infecta din cauza germenilor saprofiti ce se afla la nivelul pielii.
Acneea se poate exacerba in perioadele de stres, de scaderea imunitatii, premenstrual sau in timpul sarcinii. Tratamenele pt acnee incep cu o igiena riguroasa la nivelul pielii, dar si al parului, pe care se afla foarte multi microbi care in momentul existentei ranilor, excoriatilor, favorizeaza patrunderea germenilor cat mai in profunzime instalandu-se de obicei o adevarata infectie la nivelul fetei.
Acneea este influentata de excitanti, precum cafeaua, tutnul, bauturile alcoolice, condimentele, frigul si caldura.
Ce implica tratamentul antiacneic?
Tratamentele de acnee vor incepe mereu cu o consultatie dupa care se trece la o curatire in profunzime a pielii, cu ajutorul unor peelinguri ce au in componenta lor extracte naturale de lapte, care vor duce la normalizarea PH-ului pielii.
Dupa aplicarea peeling-ului se va aplica un alt peeling cu acizi de fructe dar si cu extract de arnicaa, care vor exfolia fiziologic tegumentul, iar colectiile purulente existente la suprafata vor fi adunate, iar extragerea lor se va efectua in conditii de igiena maxima si cu foarte mare atentie (orice extragere brutala poate duce la infectarea si mai in profunzime sau difuzarea infectiei la distanta dar si formarea de cicatrici).
Sunt necesare minimum doua tartamente pe luna in prima perioada pana cand infectia se stinge, iar pentru intretinere este necesar un tratament pe luna, sau la o luna si jumatate.
In cadrul tratamenelor medicale se recomanda o analiza specifica, cum ar fi cultura din pustula cu antibiograma specifica, care poate fi urmata sau nu de un autovaccin in functie de caz. In cazul fetelor cu acne si ovar polichistic sunt necesare o serie de analize speciale, care ne vor orienta asupra unui tratament adecvat.
Tratamentele pentru stergerea cicatricilor se fac prin mai multe metode, cum ar fi: peeling-urile cu acizi de fructe, acid tricloracetic, peeling-uri fizice, cum ar fi dermoabraziunea, ultrasonoforeza si laserul.
Factori favorabili
Viata sexuala nu influenteaza in mod pozitiv disparitia acneei. Exista mituri care spun ca alimentatia nu influenteaza in mod direct aparitia acneei, dar din practica clinica s-a observat ca alimentatia de foarte multe ori poate influenta exploziile unor secretii purulente la nivelul fetei (in general, in perioada sarbatorilor acneea de multe ori se exacerbeaza).
Alte mituri spun ca autovaccinul poate rezolva in totalitate problema acneina; nu este tocmai adevarat pentru ca pentru a stinge o infectie acneica este necesar sa se efectueze testele de care am amintit, iar atunci cand este cazul sa se instituie si o terapie cu antibiotice imuno-stimulativo dar si cu topice locale.
Ceea ce nu stiati este faptul ca aproape toti tinerii intre 12 si 17 ani au cel putin o data o forma de acnee.
Aproximativ 50-60% dintre adolescenti dezvolta forme suficient de severe de acnee ceea ce justifica un tratament medical. Acneea pare frecvent intre 11 si 14 ani si poate sa dispara in jurul varstei de 20 de ani. Aceatsa nu este o regula, pentru ca exista cazuri cand acneea persista si la varsat de 30-40 de ani, iar unele personae dezvolta primul episode de acnee atunci cand sunt adulte. In general, baietii sunt mai dispusi decat fetele sa dezvolte o forma mai severa de acnee si de mai lunga durata. In cazul fetelor, acestea se confrunta de obicei cu episoade intermnitente cauzate de dezechilibrele hormonale si abuzul de produsele cosmetice. Acneea se localizeaza preponderant la nivelul fetei dar are si alte localizari cum ar fi gat piept, umeri, maini sau picioare. Acneea determina in mod constant o stare de discomfort, iar formele mai severe trebuie abordate foarte serios. Acestea ar trebui sa recurga la tratamente specializate nu la cosmeticiene, datorita riscului de aparitie a cicatriciilor.
Exista 7 factori vinovati de aparitia si mentinerea acneei:
•         Hormonii androgeni. Perioada in care apare acneea coincide de obicei cu perioada in care organismul incepe sa secrete hormonii androgeni. In aceasta perioada, glandele sebacee cresc si sunt suprastimulate de hormonii androgeni.
•         Factorii genetici. Din punct de vedere stiintific nu exista dovezi certe care sa stabileasca implicarea factorilor genetici. Totusi, exista o asemanare intre membrii aceleiasi familii dpvd al duratei, tipului de leziuni, se veritatii formei.
•         Produsele cosmetice. Exista produse cosmetice si de igiena care contin substante comedogene, caracterizate prin faptul ca determina inchiderea foliculilor pilosi. Este o forma mai usoara dar persistenta, iar factorul cel mai agravant este in cazul femeilor fondul de ten cu care incearca sa   acopere cosurile.
•         Alti factori care pot influenta aparitia acneei sunt: factorii de mediu, persoanele care au foarte multa unsoare sau in zone foarte umede pot dezvolta forme de acnee.
•         Productia crescuta de sebum. Aparitia cosurilor este determinate in general de obstructia foliculului pilos de catre un amestec de sebum si celule epiteliale moarte.
•         Bacteriile. La suprafata pielii si in interiorul foliculului pilos se gaseste o bacterie numita propioni bacterium acnes. In cazul obstructiei se produce o proliferare rapidaa acestora urmata de eliberarea unor substante care determina inflamatia folicului si a pielii din vecinatatea acestuia.
•         Stresul
Articol oferit de Dr Mirela Miertoiu, medic specialist medicina de familie, MR Dermatologie, doctorand stiinte medicale dermatologice.

In primul rand acneea este o boala care afecteaza ambele sexe, incepand de la varsta de 15 ani si poate continua pana la varsta mai inaintata capatand o alta forma, numita rozacee. 

Acneea in general este rasunetul mai multor altor afectiuni, cum ar fi: cele endocrinologice la fetite (discfunctiile ovariene) sau disfunctii ale glandelor suprarenale, acneea data de factorii fizici: caldura sau frig excesiv, folosirea produselor cosmetice neadecvate sau expirate, la care se mai adauga si excesul de sebum. Din cauza unei exfolieri inadecvate date de o dezhidratare accentuate, sebumul nu se mai poate elibera din pori, inflamandu-I si acestia se pot infecta din cauza germenilor saprofiti ce se afla la nivelul pielii. 

Acneea se poate exacerba in perioadele de stres, de scaderea imunitatii, premenstrual sau in timpul sarcinii. Tratamenele pt acnee incep cu o igiena riguroasa la nivelul pielii, dar si al parului, pe care se afla foarte multi microbi care in momentul existentei ranilor, excoriatilor, favorizeaza patrunderea germenilor cat mai in profunzime instalandu-se de obicei o adevarata infectie la nivelul fetei. Acneea este influentata de excitanti, precum cafeaua, tutnul, bauturile alcoolice, condimentele, frigul si caldura.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Ce implica tratamentul antiacneic?

Tratamentele de acnee vor incepe mereu cu o consultatie dupa care se trece la o curatire in profunzime a pielii, cu ajutorul unor peelinguri ce au in componenta lor extracte naturale de lapte, care vor duce la normalizarea PH-ului pielii. Dupa aplicarea peeling-ului se va aplica un alt peeling cu acizi de fructe dar si cu extract de arnicaa, care vor exfolia fiziologic tegumentul, iar colectiile purulente existente la suprafata vor fi adunate, iar extragerea lor se va efectua in conditii de igiena maxima si cu foarte mare atentie (orice extragere brutala poate duce la infectarea si mai in profunzime sau difuzarea infectiei la distanta dar si formarea de cicatrici). Sunt necesare minimum doua tartamente pe luna in prima perioada pana cand infectia se stinge, iar pentru intretinere este necesar un tratament pe luna, sau la o luna si jumatate.

In cadrul tratamenelor medicale se recomanda o analiza specifica, cum ar fi cultura din pustula cu antibiograma specifica, care poate fi urmata sau nu de un autovaccin in functie de caz. In cazul fetelor cu acne si ovar polichistic sunt necesare o serie de analize speciale, care ne vor orienta asupra unui tratament adecvat. Tratamentele pentru stergerea cicatricilor se fac prin mai multe metode, cum ar fi: peeling-urile cu acizi de fructe, acid tricloracetic, peeling-uri fizice, cum ar fi dermoabraziunea, ultrasonoforeza si laserul.

Factori favorabili

Viata sexuala nu influenteaza in mod pozitiv disparitia acneei. Exista mituri care spun ca alimentatia nu influenteaza in mod direct aparitia acneei, dar din practica clinica s-a observat ca alimentatia de foarte multe ori poate influenta exploziile unor secretii purulente la nivelul fetei (in general, in perioada sarbatorilor acneea de multe ori se exacerbeaza). Alte mituri spun ca autovaccinul poate rezolva in totalitate problema acneina; nu este tocmai adevarat pentru ca pentru a stinge o infectie acneica este necesar sa se efectueze testele de care am amintit, iar atunci cand este cazul sa se instituie si o terapie cu antibiotice imuno-stimulativo dar si cu topice locale.

Ceea ce nu stiati este faptul ca aproape toti tinerii intre 12 si 17 ani au cel putin o data o forma de acnee. Aproximativ 50-60% dintre adolescenti dezvolta forme suficient de severe de acnee ceea ce justifica un tratament medical. Acneea pare frecvent intre 11 si 14 ani si poate sa dispara in jurul varstei de 20 de ani. Aceatsa nu este o regula, pentru ca exista cazuri cand acneea persista si la varsat de 30-40 de ani, iar unele personae dezvolta primul episode de acnee atunci cand sunt adulte. In general, baietii sunt mai dispusi decat fetele sa dezvolte o forma mai severa de acnee si de mai lunga durata. In cazul fetelor, acestea se confrunta de obicei cu episoade intermnitente cauzate de dezechilibrele hormonale si abuzul de produsele cosmetice. Acneea se localizeaza preponderant la nivelul fetei dar are si alte localizari cum ar fi gat piept, umeri, maini sau picioare. Acneea determina in mod constant o stare de discomfort, iar formele mai severe trebuie abordate foarte serios. Acestea ar trebui sa recurga la tratamente specializate nu la cosmeticiene, datorita riscului de aparitie a cicatriciilor.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Exista 7 factori vinovati de aparitia si mentinerea acneei:

•         Hormonii androgeni. Perioada in care apare acneea coincide de obicei cu perioada in care organismul incepe sa secrete hormonii androgeni. In aceasta perioada, glandele sebacee cresc si sunt suprastimulate de hormonii androgeni.

•         Factorii genetici. Din punct de vedere stiintific nu exista dovezi certe care sa stabileasca implicarea factorilor genetici. Totusi, exista o asemanare intre membrii aceleiasi familii dpvd al duratei, tipului de leziuni, se veritatii formei.

•         Produsele cosmetice. Exista produse cosmetice si de igiena care contin substante comedogene, caracterizate prin faptul ca determina inchiderea foliculilor pilosi. Este o forma mai usoara dar persistenta, iar factorul cel mai agravant este in cazul femeilor fondul de ten cu care incearca sa   acopere cosurile.

•         Alti factori care pot influenta aparitia acneei sunt: factorii de mediu, persoanele care au foarte multa unsoare sau in zone foarte umede pot dezvolta forme de acnee.

•         Productia crescuta de sebum. Aparitia cosurilor este determinate in general de obstructia foliculului pilos de catre un amestec de sebum si celule epiteliale moarte.

•         Bacteriile. La suprafata pielii si in interiorul foliculului pilos se gaseste o bacterie numita propioni bacterium acnes. In cazul obstructiei se produce o proliferare rapidaa acestora urmata de eliberarea unor substante care determina inflamatia folicului si a pielii din vecinatatea acestuia.

•         Stresul

Articol oferit de Dr Mirela Miertoiu, medic specialist medicina de familie, MR Dermatologie, doctorand stiinte medicale dermatologice.

 



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, La pas prin ”inima” Bucovinei, Câmpulung Moldovenesc

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies