Medicul Mihaela Bilic iti da cele mai bune sfaturi legate de alimentatie. Recent, a vorbti despre foame.
"Stim cand trebuie sa mancam pentru ca ne este foame. Si stim ca ne-am saturat cand nu ne mai e foame. Alaturi de respiratie, somn si sete, foamea e o senzatie automata care ne asigura supravietuirea.
Nu ai cum sa uiti ca iti este foame, desi sunt o multime de oameni aflati la cura de slabire care se lupta din rasputeri sa isi invinga acest instinct.
Foamea nu poate fi prevenita si nici ignorata, nu fara riscul de a perturba grav si definitiv echilibrul si relatia pe care o ai cu mancarea. Daca nu mai sti sa-ti recunosti si sa-ti asculti foamea te vei trezi in situatia absurda de a cere celor din jur raspuns la intrebarea "eu ce, cand si cat sa mananc?"
Nimeni nu poate sti in locul tau iar raspunsul e "asculta-ti foamea!" Si nu orice foame, ci foamea ta optima, un fel de foame medie, de nota 6-8.
E foamea necesara ca sa te bucuri din plin de mancare, fara a fi prea flamand ca sa infuleci tot frigiderul pe nerasuflate dar nici prea satul ca sa mananci de pofta sau de plictiseala.
Foamea optima e ceva ce trebuie sa-ti determini singur, intrebandu-te in permanenta: eu de ce mananc acum?; oare mai pot astepta putin?; chiar am nevoie de o portie asa mare?; m-am saturat si e cazul sa ma opresc?; nu cumva e doar o pofta sau un moft?
Foamea e o senzatie fizica si vine
din corp, nu de la cap. Nu gandindu-te ce sa mai mananci afli ca ti-e foame ci simtind un gol, o crampa la stomac, o senzatie de oboseala si de nervozitate, de iritare. Ei trebuie sa-i dai note si sa o satisfaci cand e la nivel mediu. Asta inseamna sa mananci echilibrat, respectandu-ti senzatiile alimantare.", a scris medicul nutritionist pe Facebook.
"Stim cand trebuie sa mancam pentru ca ne este foame.
Si stim ca ne-am saturat cand nu ne mai e foame. Alaturi de respiratie, somn si sete, foamea e o senzatie automata care ne asigura supravietuirea.
Nu ai cum sa uiti ca iti este foame, desi sunt o multime de oameni aflati la cura de slabire care se lupta din rasputeri sa isi invinga acest instinct. Foamea nu poate fi prevenita si nici ignorata, nu fara riscul de a perturba grav si definitiv echilibrul si relatia pe care o ai cu mancarea.
Daca nu mai sti sa-ti recunosti si sa-ti asculti foamea te vei trezi in situatia absurda de a cere celor din jur raspuns la intrebarea "eu ce, cand si cat sa mananc?"
Nimeni nu poate sti in locul tau iar raspunsul e "asculta-ti foamea!" Si nu orice foame, ci foamea ta optima, un fel de foame medie, de nota 6-8. E foamea necesara ca sa te bucuri din plin de mancare, fara a fi prea flamand ca sa infuleci tot frigiderul pe nerasuflate dar nici prea satul ca sa mananci de pofta sau de plictiseala.
Foamea optima e ceva ce trebuie sa-ti determini singur, intrebandu-te in permanenta: eu de ce mananc acum?; oare mai pot astepta putin?; chiar am nevoie de o portie asa mare?; m-am saturat si e cazul sa ma opresc?; nu cumva e doar o pofta sau un moft?
Foamea e o senzatie fizica si vine din corp, nu de la cap. Nu gandindu-te ce sa mai mananci afli ca ti-e foame ci simtind un gol, o crampa la stomac, o senzatie de oboseala si de nervozitate, de iritare.
Ei trebuie sa-i dai note si sa o satisfaci cand e la nivel mediu. Asta inseamna sa mananci echilibrat, respectandu-ti senzatiile alimantare.",
a scris medicul nutritionist pe Facebook. Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro
Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro