Afla totul despre intoleranta la lactoza! Vezi ce trebuie sa faci daca o ai!

Afla totul despre intoleranta la lactoza! Vezi ce trebuie sa faci daca o ai!
Afla totul despre intoleranta la lactoza! Vezi ce trebuie sa faci daca o ai!

Intoleranta la lactoza este provocata de o activitate enzimatica redusa sau absenta a lactazei (enzima care digera, in mod natural, lactoza din lapte).

Dr. Luminita Florea, medic specialist nutritie, diabet si boli metabolice, a raspuns intrebarilor noastre legate de intoleranta la lactoza.

1. Cum se manifesta o intoleranta alimentara?

La modul general o intoleranta alimentara este caracterizata prin respingerea de catre organism a unor anumite alimente, pe care acesta nu le poate digera si metaboliza asa cum ar trebui. In consecinta, persoana resimte simptome ale unei digestii deficitare precum:  senzatie de greata sau de voma, balonare, gaze (meteorism abdominal imediat dupa masa respectiva sau pe tot parcursul zilei), modificari ale tranzitului intestinal (in special

scaune diareice), o stare generala proasta, lipsa de energie.

2. Cum se manifesta, in particular, intoleranta la lactoza?

Intoleranta la lactoza este provocata de o activitate enzimatica redusa sau absenta a lactazei (enzima care digera, in mod natural, lactoza din lapte). Practic, procesul digestiv normal de la nivelul intestinului subtire este intrerupt din cauza deficitului de lactaza, enzima care ar fi trebuit sa scindeze lactoza in cei doi compusi digerabili de catre organism (glucoza si galactoza).

In acest mod deficitar, lactoza nu se mai absoarbe in intestinul subtire si va cobori nedigerata mai departe in intestinul gros, unde va suferi procese de fermentatie raspunzatoare de simptomele digestive ulterioare.

3. Care sunt principalele simptome care ar trebui sa ne puna pe ganduri?

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

O persoana intoleranta la lactoza resimte simptome precum: balonare, dureri abdominale (mai usoare sau mai accentuate), stare de oboseala aparuta la 30-90 de minute dupa ce s-a

consumat produsul cu lactoza, posibil diaree. Nu sunt simptome specifice exclusiv intolerantei la lactoza, ele putand aparea in orice tip de intoleranta alimentara. Suspiciunea de intoleranta la lactoza este adusa in discutie daca aceasta simptomatologie este declansata secundar consumului de alimente cu lactoza (factorul declansator evident fiind lactoza).

4. Cum se diagnosticheaza o astfel de intoleranta?

Pentru analize, diagnostic si tratament pacientii trebuie sa se adreseze medicului pediatru (in cazul copiilor) sau medicului gastroenterolog si nutritionistului (in cazul copiilor si al adultilor).

Exista multiple cai pentru detectarea intolerantei la lactoza, dar nu este necesar sa fie efectuate toate testele de confirmare la aceeasi persoana, acestea efectuandu-se tintit, la indicatia medicului in functie de manifestarile persoanei respective:

  • Testul de toleranta la lactoza. Acesta presupune ingerarea unei doze de lactoza: daca pacientul are o cantitate adecvata de lactaza, glicemia va creste. In cazul unui pacient cu intoleranta la lactoza, glicemia nu va creste, deoarece lactoza nu este absorbita, fiind eliminata in colon si putand conduce apoi la simptomele enumerate.
  • Testul respirator (testul hidrogenului in aerul expirat). In cadrul acestuia, se estimeaza cantitatea de hidrogen in aerul expirat (emanata in cantitate sporita in cazul acestei afectiuni) dupa ingerarea unei bauturi bogate in lactoza. Cantitatea de lactoza administrata se calculeaza in functie de varsta si greutatea persoanei respective. Intrucat necesita timp si presupune acuratete, acest tip de test nu este recomandat copiilor mici.
  • Testul genetic- potrivit pentru toate varstele, acesta identifica predispozitia genetica pentru aceasta afectiune.
  • Testul aciditatii scaunului- daca pH-ul scaunului este acid (cu valoarea sub 5,5), atunci avem un diagnostic pozitiv de intoleranta la lactoza.
  • Biopsia de mucoasa intestinala- rar indicata, aceasta este o proba invaziva, care necesita endoscopie digestiva.
  • Proba terapeutica- presupune scoaterea treptata din meniu a alimentelor care conduc la intoleranta (pentru a identifica alimentul declansator), care pot fi reintroduse apoi in dieta, in functie de toleranta individuala.

5.

Care sunt optiunile de tratament ale persoanei cu intoleranta la lactoza?

Nu exista inca un tratament care sa vindece intoleranta la lactoza. Astfel, persoanele care sufera de acest deficit enzimatic au numai posibilitatea de a minimiza simptomele prin evitarea consumului de produse cu lactoza, urmand o dieta adaptata pentru evitarea disconfortului digestiv.

6. Care sunt schimbarile alimentare pe care o persoana cu intoleranta la lactoza trebuie sa le faca?

Citește și: Radu de la ''Casa iubirii'', în doliu! Fostul concurent al emisiunii este distrus de durere: "Mi-a vegheat fiecare pas!" Despre cine este vorba- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

Modificarea

dietei prin indepartarea totala sau partiala a alimentelor cu lactoza sau consumul de alimente fara lactoza sau cu continut redus de lactoza duce la imbunatatirea semnificativa a starii de sanatate a persoanei respective. Din categoria alimentelor care contin lactoza (de subliniat faptul ca lactoza se regaseste nu numai in lapte si derivatele lui, ci si intr-o multitudine de alte alimente): lactatele clasice, mezelurile, painea si produsele de patiserie, alaturi de cozonaci, biscuiti si prajituri, margarina, untul, sosurile de tip ketchup, maioneza sau mustarul.

Lactatele reprezinta un aliment de baza in dieta omului sanatos, fiind o sursa de proteine animale de calitate superioara, o sursa de vitamine (A, D, complexul de vitamine B), o sursa de minerale (calciu si fosfor, in special). Astfel, excluderea laptelui din alimentatie din cauza simptomelor digestive din intoleranta la lactoza nu este o optiune foarte corecta si poate fi evitata prin inlocuirea laptelui clasic cu laptele fara lactoza. Laptele fara lactoza este identic din punct de vedere nutritional cu laptele obisnuit (calorii, aport de proteine, glucide, grasimi, minerale si vitamine).

7. Cum afecteaza aceasta intoleranta viata unei persoane?

Intoleranta la lactoza poate determina un grad de disconfort (mai mic sau mai ridicat, de la persoana la persoana), dar nu este o afectiune care poate ameninta viata unei persoane sau conditiona in vreun fel viata socio-profesionala sau personala. Se recomanda evitarea lactozei si inlocuirea laptelui clasic cu cel fara lactoza, ca masuri suficiente pentru disparitia simptomelor. Este important sa nu renuntam la lapte si lactate pentru ca, pe termen lung, pot aparea urmatoarele complicatii: din cauza deficitului de calciu si a vitaminei D, sistemul osos poate fi afectat, dezvoltandu-se afectiuni precum osteopenia si osteoporoza, crescand, in acest fel, riscul aparitiei fracturilor. Vitamina D are rol esential in combaterea infectiilor, in absorbtia calciului si in mentinerea unui sistem imunitar sanatos, iar deficitul de vitamina D se asociaza cu scaderea imunitatii, precum si cu predispozitia pentru aparitia obezitatii si a bolilor de tip consumptiv (precum cancerul mamar sau de tub digestiv). La copii, un nivel scazut de vitamina D poate conduce la un deficit de crestere, o imunitate scazuta, cu predispozitie spre imbolnaviri frecvente (sensibilitate indeosebi la afectiunile sezoniere), un sistem osos demineralizat, cu tendinta de aparitie a fracturilor in urma unor traumatisme minime.

 



Citește și:

Puseurile de creștere la bebeluși – ce ar trebui să știe părinții?

Cum reușește Lora să se mențină în formă? Artista le sfătuiește pe femei să se iubească așa cum sunt: „Încerc să evit zahărul. Compensez cu legume și cu apă.”

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Scandal monstru între Roberta și Julia! „Să faci pași la tine acasă, tu, nu eu!” Iată ce replici aprige și-au spus cele două concurente și cum a reacționat Sebastian

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies