Afla totul despre testul Babes – Papanicolau! Iata cat te ajuta!

Afla totul despre testul Babes – Papanicolau! Iata cat te ajuta!

Toate fetele si femeile ar trebui sa stie ce este testul Babes-Papanicolau si cat de mult ajuta efectuarea acestuia.

Am stat de vorba cu Dr. Mirela Popa, medic primar ginecolog şi specialist „Planifica Neprevazutul”( www.planificaneprevazutul.ro), campanie de informare şi educare pe teme de contracepţie şi viaţa sexuala sanatoasa.

1. Pentru fetele şi femeile care nu ştiu...Ce este testul Papanicolau?

Testul Babeş-Papanicolau este o metoda de screening care are rolul de a depista leziunile precanceroase care, netratate, pot duce la apariţia cancerului de col uterin.

2. Cat de des trebuie sa fie facut acest test?

Testul se efectueaza pe toata perioada de viaţa sexuala activa a femeii. Este recomandat ca primul test sa fie efectuat la varsta de 21 de ani sau la 3 ani de la primul contact sexual, urmand sa fie efectuat apoi periodic pana la varsta de 65 de ani.

Toate femeile active sexual trebuie sa efectueze periodic acest test de screening pentru ca leziunile precanceroase pot aparea la orice varsta.

Dupa trei teste anuale consecutive ale caror rezultate au fost negative pentru o leziune intraepiteliala sau maligna, repetarea urmatorului test se va face peste 2-3 ani. Daca insa apare un rezultat anormal care indica o inflamaţie sau o leziune pe col (numita displazie) testul se va repeta dupa 6 luni, interval sub supravegherea medicului ginecolog curant.

Dr. Mirela Popa 3. Cum trebuie sa ma pregatesc inainte de un test Babes-Papanicolau?

Efectuarea testului consta in recoltarea celulelor descuamate de pe suprafaţa şi din canalul endocervical al colului uterin, cu ajutorul unei periuţe fine şi sterile. Aceste celule sunt apoi fi studiate la microscop.

Tehnica de recoltare este simpla, rapida, neinvaziva, nedureroasa.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Pentru rezultate cat mai fidele, femeia trebuie sa respecte cateva reguli inainte de test:

- Celulele se recolteaza, de preferat, in zilele 8-12 ale ciclului menstrual, luandu-se ca reper prima zi a ciclului menstrual.

- Trebuie evitat contactul sexual, tampoanele intravaginale, spalaturile intravaginale sau tratamentul intravaginal cu ovule 48 de ore inainte de recoltare.

4. Ce se poate descoperi in urma testului?

Testul citologic Babeş-Papanicolau previne anual milioane de decese in intreaga lume. Cancerul de col uterin se dezvolta lent şi prezinta o incidenţa crescuta fiind, totodata, o cauza frecventa a mortalitaţii. 

Testul Babeş-Papanicolau este o metoda de screening ieftina şi neinvaziva şi are misiunea de a descoperi leziunile precanceroase care pot fi tratate inainte ca ele sa progreseze spre cancerul de col uterin.

5. Sunt cazuri in care testul Babeş-Papanicolau poate fi eronat?

Exista situatii in care poate exista o neconcordanţa intre rezultatul testului Babeş-Papanicolau şi suspiciunea clinica. Important este ca testul sa fie efectuat periodic. Leziunile colului uterin evolueaza lent- in aproximativ 2 ani- astfel  incat repetarea regulata a testului favorizeaza descoperirea modificarilor in timp util.

Citește și: Bianca Drăgușanu, implicată într-un nou incident în trafic! Ce a făcut vedeta la doar o lună după ce a fost amendată de poliție: „Cât să-i dai amendă ca s-o și simtă?”- kanald.ro

Citește și: Copiii Marțian au fost găsiți! Cei trei au spus adevărul: Am fost la...- stirilekanald.ro

6. Care este cel mai grav diagnostic care poate fi primit in urma unui astfel de test?

Cel mai grav rezultat poate fi suspiciunea de carcinom in situ-neinvaziv (o formaţiune anormala de celule) sau carcinom invaziv (urmatorul stadiu de evoluţie). În asemenea situaţii, este necesara continuarea investigaţiilor prin efectuarea unei colposcopii şi a unei biopsii. În urma biopsiei se recolteaza un fragment de ţesut care va fi analizat histopatologic.

7. Exista efecte secundare ale testului? Afecteaza sanatatea?

Recoltarea testului Babeş-Papanicolau este simpla, nedureroasa, neinvaziva şi fara efecte secundare.

8. Cat costa un astfel de test şi unde se poate efectua?

Testul este gratuit daca pacienta are un bilet de trimitere de la medicul de familie, catre cabinetele de ginecologie din sistemul de stat de sanatate sau din cel privat (cu condiţia sa aiba contract cu Casa Naţionala de Asigurari de Sanatate). În absenţa biletului de trimitere, costul este variabil in funcţie de fiecare clinica in parte.

 



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Ce educație financiară a primit Carmen Brumă de la bunica ei. „Femeia trebuie să aibă întotdeauna rezerva ei, indiferent de cât câștigă și de ce mijloace financiare dispune.”

Imagini incendiare cu Monica Bârlădeanu! Abia o mai recunoști! Da, EA e!

Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea o caută cu disperare. Mama tinerei de 18 ani și-a strigat durerea pe internet: „Vă rog din suflet cine a văzut-o să mă ajute”

Horoscop de weekend, 19-20 octombrie 2024: Zodia care o să îndure adevărate drame și greutăți. Această durere îi „pune capac”, ajungând în pragul disperării

Ce se află în frigiderul Giuliei Nahmany și care sunt alimentele pe care le include mereu în preparatele ei. “Important este să avem fibrele, proteinele și grăsimile sănătoase.”

Patrick și Bianca, apariție inedită pe Internet! Fotografia cu cei doi a adunat mii de aprecieri și comentarii de la fani: „Cel mai frumos cuplu al momentului”

VIDEO Liam Payne a murit! Celebrul cântăreț a căzut de la etajul al treilea al unui hotel din Buenos Aires