O serie de boli endocrine trebuiesc tratate cu atentie in perioada de vara, cand temperaturile incep sa urce in termometru la peste 35 grade, corpul nostru trece printr-un stres climatic, ce favorizeaza aparitia unor boli sau agravarea afectiunilor deja existente.
In cazul hipertiroidismului, temperaturile inalte (canicula) si climatul marin stimuleaza biosinteza hormonilor tiroidieni, ducand la agravarea afectiunii.
Acest lucru inseamna tulburari cardio-vasculare, de ritm, tahicardie, fibrilatii, tulburari digestive, deshidratare si tulburari electrolitice, tulburari neuropsihice, accentuarea tremurului mainii, agitatie, insomnie, scadere in greutate), se accentueaza pe timp de canicula, de aceea nu este indicat ca bolnavii hipertiroidienii sa mearga la mare si daca merg trebue sa-si amplifice terapia medicamentoasa prin marirea dozei de medicamente.Una din formele de hipertiroidism este boala Basedow in care sunt afectati si globii oculari, atunci stralucirea soarelui in mare devine un factor iritativ, sever.
O alta boala este insuficienta cortico-suprarenala (absenta hormonilor cortico-suprarenali si in principal a cortizonului). In acest caz ori ce boala inflamatorie poate duce la insuficienta cortico-suprarenala acuta. Bolnavii trebuie sa stie foarte bine tratamentul crizei acute de insuficienta cortico-suprarenale, acesti bolnavi nu trbuie sa mearga la mare si in acelas timp, in perioada cu temperaturi ridicate (canicula), sa mearga la control, ca medicul specialist sa-i fixeze tratamentul adecvat (cresterea dozei de medicamente), care sa le creeze conditiile mentinerii intr un echilibru, sa nu antreneze eventual o insuficienta acuta.
Boala se caracterizeaza prin hiperpigmentatie, bolnavii sunt hipotensivi si foarte usor pot intra in colaps, au astenie si sunt foarte obositi.
Sursa
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro