De curand ai devenit mamica si, inevitabil, te intrebi daca bebelusul tau ar trebui sa doarma cu tine in aceeasi camera sau singura. Iata cateva informatii utile pentru sanatatea celui mic.
„Co-sleeping” sau „bed-sharing” este fenomenul dormitului in pat cu copilul, ponderea parintilor care il practica fiind de 60% in randul familiilor din Suedia. Parerile specialistilor sunt insa impartite intrucat trebuie puse in balanta argumentele care sunt in favoarea acestei practici, precum si opiniile contra.
Prezenta copilului in camera parintilor prezinta avantaje si dezavantaje. De exemplu, un avantaj este acela ca va creste numarul alaptarilor pe durata noptii, fata de cel al hranirii cu biberonul, data fiind proximitatea copilului fata de mama.
In ceea ce priveste siguranta micutului, probabil ca multi ar fi tentati sa spuna ca aceasta este mai mare daca acesta va dormi in acelasi pat cu parintii. Realitatea este cu totul alta intrucat, potrivit unui studiu dormitul nou-nascutului sub trei luni in pat cu parintii implica o crestere de cinci ori a riscului de aparitie a Sindromului de Moarte Subita (SMSS).
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
In cazul in care parintii decid ca bebelusul sa doarma in acelasi pat cu ei, siguranta acestuia este pusa in pericol. Copilul este expus riscului de sufocare accidentala, poate cadea din pat, isi poate prinde mana sau capul intre pat si saltea sau se poate supraincalzi.
Pe durata noptii, starea de veghe a parintilor isi pierde din intensitate, odata cu instalarea somnului, iar buna intentie de a avea grija de cel mic este inlocuita de reflexe, miscari necontrolate care il pot pune in pericol.„Recomandarea mea este sa nu culcam copilul intr-o alta camera si in niciun caz sa nu il fortam sa doarma. Desi au instinctul matern, mamele pot fi foarte obosite, iar tatii nu au in primele luni de viata ale copilului reflexul ingrijirii unui nou-nascut. De aceea, pentru a nu dormi in acelasi pat cu bebelusul, dar pentru a-l avea aproape in primele lui luni de viata, se poate opta pentru un patut anexa. Mama il va putea atinge, ii va putea auzi respiratia si il va putea alapta cu usurinta, fara a se ridica din pat”, afirma Urania Cremene, Expert Parenting -Parent’s Toolshop Inc. SUA.
O comunitate de specialisti in pediatrie si psihologie, care va poate fi de ajutor, se afla pe platforma „Modeleaza copilaria”, care vine in intampinarea parintilor cu raspunsuri si sfaturi la diverse aspecte legate