Hormonii sunt substanțe biologic active care circulă prin corp prin intermediul fluxului sanguin și funcționează ca „mesaje” între diferite organe și țesuturi. Ei reglează metabolismul și procesele fiziologice. Din nefericire, dacă ceva nu merge bine, apar dezechilibrele hormonale, însoțite de reacții neplăcute ale organismului.
Dacă vrei să afli mai multe despre dezechilibrul hormonal și acnee, precum și cum poți scăpa de ea, citește în continuare
Nivelul hormonilor este monitorizat constant de o zonă specială a creierului — hipotalamusul.
Combinarea tuturor hormonilor formează fondul hormonal. Acesta este foarte sensibil și este influențat de vârstă, activitate fizică, metabolism, starea generală de sănătate și stres.
La femei, fondul hormonal depinde în mare măsură de ciclul menstrual, pe lângă alți factori.
În mod normal, concentrația fiecărui hormon variază într-un anumit interval. Totuși, dacă nivelul hormonilor depășește limitele normale, sistemele reproductive, endocrine și alte organe pot începe să funcționeze defectuos.
În viața de zi cu zi, dereglarea hormonală este adesea asociată cu tulburările ciclului menstrual.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Simptomele dezechilibrului hormonal la femei
Dezechilibrul hormonal influențează metabolismul, ciclul menstrual, aspectul fizic, starea generală de bine și dispoziția. De asemenea, poate perturba funcționarea diverselor sisteme ale organismului, cum ar fi cel cardiovascular.
Principalele simptome ale dezechilibrului hormonal sunt:
- creșterea sau pierderea în greutate fără o cauză evidentă;
- nereguli ale ciclului menstrual — menstruații neregulate, prea frecvente sau rare, foarte abundente sau reduse;
- amenoree — absența menstruației timp de 6 luni sau mai mult;
- probleme de fertilitate — infertilitate, avorturi spontane;
- lipsa libidoului;
- descuamarea pielii și fragilitatea părului;
- acnee — erupții purulente și coșuri pe piele;
- tulburări intestinale — constipație, diaree;
- uscăciune vaginală, dispareunie — durere în timpul actului sexual;
- modificări de dispoziție și comportament — iritabilitate, emotivitate, anxietate crescută sau depresie etc.
De obicei, cele mai frecvente plângeri legate de dezechilibrul hormonal la femei sunt neregulile menstruale, dificultatea de a menține sarcina, infertilitatea și acneea. Unele simptome ale dezechilibrului hormonal sunt adesea ignorate și nu determină o vizită la medic (cum ar fi acneea). Însă, acest lucru nu este tocmai potrivit dacă vrei să ai o piele frumoasă și să te simți încrezătoare.
Cum te pot ajuta specialiștiii atunci când este vorba de acnee
Să te adresezi specialiștilor atunci când suferi de acnee este esențial pentru a primi un diagnostic corect și un tratament personalizat, adaptat nevoilor pielii tale. Dermatologii folosesc dispozitive avansate de scanare facială, cum ar fi Visia Canfield, pentru a analiza în detaliu structura pielii și a identifica tipul de acnee, precum și problemele subiacente, precum cicatricile post-acneice.
Cu ajutorul echipamentelor de ultimă generație, specialiștii oferă soluții eficiente și non-invazive, fără ace și fără timp de recuperare, prin tehnologii precum Exilite, Tixel, sau Dermapen, care regenerează și îmbunătățesc aspectul pielii. Proceduri precum Diamond Glow și JetPro asigură o exfoliere delicată și infuzie de seruri specifice care ajung în profunzime, eliminând celulele deteriorate și prevenind formarea de papule și pustule. Sprijinul oferit de specialiști nu doar că tratează simptomele acneei, dar îmbunătățește și sănătatea pielii pe termen lung, asigurând rezultate vizibile și o mai mare încredere în propriul aspect. Astfel, vizita la o clinică dermatologică devine primul pas important pentru o piele curată și sănătoasă. Nu mai amâna, apelează estevainstitute.ro pentru un tratament acnee și recapătă-ți încrederea în tine!