Ducesa Catherine este din nou insarcinata, iar forma severa de greturi matinale de care sufera atrage din nou atentia, fapt pentru care expertii avertizeaza ca, desi nu este o afectiune frecventa, tulburarea poate afecta orice viitoare mama si ofera o serie de sfaturi pentru ameliorarea simptomelor.
Forma severa a greturilor matinale in timpul sarcinii sau hyperemesis gravidarum, boala de care sufera ducesa de Cambridge, sotia printului William, mostenitorul tronului Marii Britanii, afecteaza circa 1,5% dintre gravide, manifestandu-se undeva incepand cu saptamana a patra pana la a zecea de sarcina, potrivit MEDIAFAX.
Boala este caracterizata de scadere in greutate, stari de voma greu de controlat, tulburari de ordin electrolitic si de cele mai multe ori impune spitalizarea.
Greata si starile de voma sunt un simptom obisnuit al sarcinii, dar rareori ajung sa fie atat de grave incat sa se instaleze hyperemesis gravidarum. Dar si in formele lor usoare, greata si starile voma pot avea un efect negativ asupra alimentatiei viitoarei mame in timpul sarcinii, afectand astfel si fatul, daca gravida nu reuseste sa se hraneasca corespunzator.
Exista cateva ipoteze legate de cauzele acestei stari, unele vorbind despre schimbarile hormonale, altele despre factori genetici, dar nu exista nicio dovada puternica pentru a stabili clar de ce unele femei prezinta aceasta forma severa a afectiunii.
Pentru a preveni greata, medicii dau cateva sfaturi usor de urmat, din punct de vedere al dietei. Astfel, expertii recomanda ca gravidele sa manance putin, dar des, pentru ca un stomac gol amplifica senzatia de greata. Consumati multe lichide. Mancarurile simple si reci sunt mult mai bine tolerate, fata de mancarea gatita, cu multe arome, care poate amplifica senzatia neplacuta.
Trebuie evitate mancarurile grase si picante, iar ghimbirul poate ajuta la pastrarea unei stari de bine. Beti sucuri cu ghimbir si mancati dulciuri care contin acest condiment. Evitati sa asistati la prepararea mancarii, procesul de gatire implicand o multime de arome si mirosuri care pot declansa sau amplifica greata. Uneori poate fi de ajutor sa nu beti si sa mancati in acelasi timp.
Instalarea hyperemesis gravidarum afecteaza nivelul de nutrienti absorbiti de organism. Daca starea de greata si mai ales episoadele de voma va impiedica sa mancati mai mult de cateva ore, este indicat sa mergeti la medic, spitalizarea fiind de multe ori cea mai buna solutie, pentru ca astfel pot fi administrate intravenos suplimente alimentare, iar greata si voma pot fi controlate medicamentos.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro