Probabil va amintiti cum, in copilarie, bunica va ruga sa bagati ata in ac pentru ea, pentru ca nu vedea bine. Sau cum mama a inceput sa citeasca tot mai putin, pentru ca literele din carti erau prea mici.
Acestea sunt cateva dintre simptomele unei afectiuni numite presbiopie.
Presbiopia se caracterizeaza prin slabirea vederii de aproape din cauza pierderii elasticitatii cristalinului. Aceasta afectiune nu poate fi prevenita sau tratata, pentru ca nu este o boala propriu-zisa, ci o consecinta a inaintarii in varsta.
Ea poate fi controlata cu ajutorul unor lentile progresive, care au o zona pentru citit, una pentru vederea la distanta si una pentru distante intermediare, iar astfel, trecerea de la o zona la alta se face gradual.
Iata care sunt cateva dintre cele mai frecvente semne ale presbiopiei:
Vederea neclara
Incapacitatea de a distinge detalii la lucrurile aflate in imediata apropiere si tendinta de a le indeparta pentru a vedea mai bine sunt printre primele semne ale presbiopiei. Vederea neclara apare in special cand vine vorba de citit, persoanele care sufera de presbiopie au tendinta de a intinde bratul pentru a vedea mai bine ce citesc.
Ochi obositi
Pentru a putea descifra literele dintr-o carte sau pentru a baga ata in ac, persoanele care sufera de presbiopie au tendinta de a tine ochii intredeschisi. Din acest motiv, ochii obosesc foarte repede, fapt ce provoaca disconfort si somnolenta.
Dureri de cap
Oboseala care apare la nivelul ochilor este adesea insotita de dureri de cap si, uneori, chiar de ameteli.
Somnolenta
Efortul suplimentar repetat pe care trebuie sa il faca ochii tai pentru a percepe detalii poate provoca o stare de somnolenta. Atunci cand citesti de pe telefon sau pe tableta, iti faci manichiura sau cosi ceva, obosesti repede, pentru ca aceste activitati necesita o concentrare sporita.
„Pentru a duce la bun sfarsit activitati cu care erau obisnuiti in mod curent, pacientii care sufera de presbiopie trebuie sa faca eforturi sustinute in fiecare zi.
Acestea cauzeaza oboseala, dureri de cap, somnolenta si un disconfort general la nivelul intregului organism. O pereche de lentile progresive de ultima generatie poate reduce tot acest disconfort produs si reda pacientilor vedea clara de altadata ”, spune spune dr. Horia Pirga, medic specialist Essilor.
Toate aceste efecte ale presbiopiei pot deveni suparatoare, mai ales atunci cand va incomodeaza in desfasurarea activitatilor zilnice.
Solutia este sa consultati un medic oftalmolog, care va poate prescrie lentilele potrivite, in functie de nevoile voastre.
Acestea sunt cateva dintre simptomele unei afectiuni numite presbiopie. Presbiopia se caracterizeaza prin slabirea vederii de aproape din cauza pierderii elasticitatii cristalinului. Aceasta afectiune nu poate fi prevenita sau tratata, pentru ca nu este o boala propriu-zisa, ci o consecinta a inaintarii in varsta.
Ea poate fi controlata cu ajutorul unor lentile progresive, care au o zona pentru citit, una pentru vederea la distanta si una pentru distante intermediare, iar astfel, trecerea de la o zona la
alta se face gradual.
Iata care sunt cateva dintre cele mai frecvente semne ale presbiopiei:
Vederea neclara Incapacitatea de a distinge detalii la lucrurile aflate in imediata apropiere si tendinta de a le indeparta pentru a vedea mai bine sunt printre primele semne ale presbiopiei. Vederea neclara apare in special cand vine vorba de citit, persoanele care sufera de presbiopie au tendinta de a intinde bratul pentru a vedea mai bine ce citesc.
Ochi obositi Pentru a putea descifra literele dintr-o carte sau pentru a baga ata in ac, persoanele care sufera de presbiopie au tendinta de a tine ochii intredeschisi. Din acest motiv, ochii obosesc foarte repede, fapt ce provoaca disconfort si somnolenta.
Dureri de cap Oboseala care apare la nivelul ochilor este adesea insotita de dureri de cap si, uneori, chiar de ameteli.
Somnolenta Efortul suplimentar repetat pe care trebuie sa il faca ochii tai pentru a percepe detalii poate provoca o stare de somnolenta. Atunci cand citesti de pe telefon sau pe tableta, iti faci manichiura sau cosi ceva, obosesti repede, pentru ca aceste activitati necesita o concentrare sporita.
„P
entru a duce la bun sfarsit activitati cu care erau obisnuiti in mod curent, pacientii care sufera de presbiopie trebuie sa faca eforturi sustinute in fiecare zi. Acestea cauzeaza oboseala, dureri de cap, somnolenta si un disconfort general la nivelul intregului organism. O pereche de lentile progresive de ultima generatie poate reduce tot acest disconfort produs si reda pacientilor vedea clara de altadata ”, spune spune dr. Horia Pirga, medic specialist Essilor.
Toate aceste efecte ale presbiopiei pot deveni suparatoare, mai ales atunci cand va incomodeaza in desfasurarea activitatilor zilnice. Solutia este sa consultati un medic oftalmolog, care va poate prescrie lentilele potrivite, in functie de nevoile voastre.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro
Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro