Ai trac atunci cand vorbesti in public? Iata cateva sfaturi pentru un discurs de impact!

Ai trac atunci cand vorbesti in public? Iata cateva sfaturi pentru un discurs de impact!
Ai trac atunci cand vorbesti in public? Iata cateva sfaturi pentru un discurs de impact!

Experienta de a ne adresa unei sali pline de oameni poate fi coplesitoare pentru multi dintre noi. De aceea se spune adesea ca vorbitul in public este una dintre cele mai des intalnite anxietati.

Care este sursa acestora?

Raspunsul cel mai probabil este teama de reactiile celor carora ne adresam, de dezaprobare, dar si lipsa de incredere.

Insa, cu putina pregatire si antrenament, putem avea un discurs memorabil. Trebuie doar sa tinem cont de urmatoarele lucruri: empatie si pasiune, contact vizual, structura discursului, cunoasterea temeinica a subiectului discutat, prezenta scenica, tinuta si, nu in ultimul rand, atentia acordata ingrijirii personale.

„Oricare ar fi obiectivul pe care-l avem in vedere atunci cand vorbim in public exista anumite abilitati pe care ar trebui sa ni le dezvoltam si cunostinte pe care ar trebui sa ni le insusim prin exercitiu constant. Printre cele mai la indemana instrumente in acest sens sunt exercitiile de dictie, documentarea si aplicarea principiilor de baza in comunicarea nonverbala, studierea elementelor de psihologie a comunicarii, a tehnicilor teatrale, tehnici de persuasiune si influentare si, nu in ultimul rand, un bun management al timpului."

Afirma Paul Olteanu, trainer in comunicare publica si branding personal.

Sfaturi la care poti apela pentru ca discursul tau sa fie de impact

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

•    Pregateste o introducere total neasteptata, chiar inainte de a te prezenta – poate fi o gluma, o paralela intre subiectul abordat si un subiect total diferit.

Te ajuta sa atragi atentia celor din public si sa-i faci mai receptivi.

•    Incearca pe cat posibil sa explici ideile abstracte cu detalii concrete. Foloseste cifre, date statistice, comparatii, exemple, orice te ajuta sa oferi o imagine mai clara despre subiectul tau, cu obiectivul final de a le
mentine atentia celor din fata ta pe tot parcursul discursului.

•    Pentru a pastra viu interesul audientei, alterneaza continutul livrat, variaza registrul pe care-l folosesti – treci de la slide-uri cu scris, la imagine, la video, la comunicare libera.

•    Incearca sa pastrezi un nivel de energie ridicat pe parcursul intregului discurs, astfel incat sa tii publicul alaturi de tine.

•    Construieste un discurs care sa te convinga pe tine in primul rand. Daca esti convins de ceea ce spui, vei avea curajul si increderea sa-i convingi si pe ceilalti. Inainte a cere si astepta aprobarea, aprecierea si respectul celor din jur, trebuie sa ai incredere in tine, sa crezi in propriile puteri.

Publicul cel mai important esti chiar tu.
Citeste continuarea pe: www.csid.ro



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Cum să-ți atragi soțul de vis: 5 tehnici de manifestare care funcționează

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Adevăratul motiv pentru care celebra actriță Fadik Sevin Atasoy a părăsit distribuția serialului Totul pentru familia mea, în care a jucat rolul Şengül! A fost nevoită să se retragă sau totul s-a întâmplat conform scenariului?

Mia a murit la 8 ani, după ce medicii au trimis-o acasă. Copila suferea de o boală gravă, dar medicii au diagnosticat-o cu o banală răceală


Cookies