Ai trac atunci cand vorbesti in public? Iata cateva sfaturi pentru un discurs de impact!

Ai trac atunci cand vorbesti in public? Iata cateva sfaturi pentru un discurs de impact!

Experienta de a ne adresa unei sali pline de oameni poate fi coplesitoare pentru multi dintre noi. De aceea se spune adesea ca vorbitul in public este una dintre cele mai des intalnite anxietati.

Care este sursa acestora?

Raspunsul cel mai probabil este teama de reactiile celor carora ne adresam, de dezaprobare, dar si lipsa de incredere.

Insa, cu putina pregatire si antrenament, putem avea un discurs memorabil. Trebuie doar sa tinem cont de urmatoarele lucruri: empatie si pasiune, contact vizual, structura discursului, cunoasterea temeinica a subiectului discutat, prezenta scenica, tinuta si, nu in ultimul rand, atentia acordata ingrijirii personale.

„Oricare ar fi obiectivul pe care-l avem in vedere atunci cand vorbim in public exista anumite abilitati pe care ar trebui sa ni le dezvoltam si cunostinte pe care ar trebui sa ni le insusim prin exercitiu constant. Printre cele mai la indemana instrumente in acest sens sunt exercitiile de dictie, documentarea si aplicarea principiilor de baza in comunicarea nonverbala, studierea elementelor de psihologie a comunicarii, a tehnicilor teatrale, tehnici de persuasiune si influentare si, nu in ultimul rand, un bun management al timpului."

Afirma Paul Olteanu, trainer in comunicare publica si branding personal.

Sfaturi la care poti apela pentru ca discursul tau sa fie de impact

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

•    Pregateste o introducere total neasteptata, chiar inainte de a te prezenta – poate fi o gluma, o paralela intre subiectul abordat si un subiect total diferit. Te ajuta sa atragi atentia celor din public si sa-i faci mai receptivi.

•    Incearca pe cat posibil sa explici ideile abstracte cu detalii concrete. Foloseste cifre, date statistice, comparatii, exemple, orice te ajuta sa oferi o imagine mai clara despre subiectul tau, cu obiectivul final de a le
mentine atentia celor din fata ta pe tot parcursul discursului.

•    Pentru a pastra viu interesul audientei, alterneaza continutul livrat, variaza registrul pe care-l folosesti – treci de la slide-uri cu scris, la imagine, la video, la comunicare libera.

•    Incearca sa pastrezi un nivel de energie ridicat pe parcursul intregului discurs, astfel incat sa tii publicul alaturi de tine.

•    Construieste un discurs care sa te convinga pe tine in primul rand. Daca esti convins de ceea ce spui, vei avea curajul si increderea sa-i convingi si pe ceilalti. Inainte a cere si astepta aprobarea, aprecierea si respectul celor din jur, trebuie sa ai incredere in tine, sa crezi in propriile puteri. Publicul cel mai important esti chiar tu.
Citeste continuarea pe: www.csid.ro



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Cum trebuie ceapa depozitată corect și care este secretul pentru inelele perfecte de ceapă

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină