Alaptarea, asociata cu un coeficient de inteligenta mai mare! Uite cum e posibil!

Alaptarea, asociata cu un coeficient de inteligenta mai mare! Uite cum e posibil!
Alaptarea, asociata cu un coeficient de inteligenta mai mare! Uite cum e posibil!

Alaptarea este asociata cu dezvoltarea de catre bebelusi a unui coeficient de inteligenta mai mare, potrivit unui studiu brazilian realizat pe o perioada indelungata.

 

Cercetatorii din Brazilia au monitorizat aproape 3.500 de bebelusi, provenind din toate categoriile sociale, si au descoperit ca aceia care au fost alaptati pentru perioade mai indelungate au obtinut scoruri mai mari la testele de stabilire a coeficientului de inteligenta (IQ) realizate la o vârsta adulta, informeaza bbc.com.

Expertii spun ca rezultatele studiului, desi nu sunt concludente, par sa sprijine recomandarile actuale ale medicilor, care le indeamna pe mame sa isi hraneasca bebelusii exclusiv prin alaptare in primele sase luni dupa nastere, scrie MEDIAFAX.



Indiferent de rezultatele acestei cercetari, publicate in The Lancet Global Health, expertii spun ca exista multi alti factori, pe lânga alaptare, care pot avea un anumit impact asupra inteligentei, desi autorii studiului au ajuns la acele concluzii dupa eliminarea altor factori importanti, precum gradul de educatie al mamelor, venitul familial si greutatea la nastere.

Bernardo Lessa Horta, medic la Universitatea Federala Pelotas din Brazilia, spune ca studiul sau ofera o serie de informatii unice in acest domeniu, deoarece in cadrul populatiilor monitorizate alaptarea a avut o distributie uniforma in rândul claselor sociale, nefiind doar apanajul mamelor bogate
si cu un grad inalt de educatie.

Cei mai multi dintre bebelusi, indiferent de clasa sociala, au fost alaptati- unii mai putin de o luna, altii mai mult de un an.

Aceia care au fost alaptati vreme mai indelungata au obtinut la vârsta adulta scoruri mai mari la testele de inteligenta.

De asemenea, acei bebelusi au devenit ulterior persoane mature care câstigau salarii mai mari si au absolvit mai multe niveluri de scolarizare.


Profesorul Horta considera ca laptele matern ar putea oferi bebelusilor aceste avantaje, deoarece reprezinta o buna sursa de acizi grasi saturati cu catena lunga, care sunt esentiali pentru dezvoltarea creierului.

Expertii spun insa ca rezultatele acestui studiu nu pot sa confirme existenta unei legaturi puternice intre alaptat si inteligenta si ca o astfel de chestiune ar trebui confirmata printr-o serie de cercetari viitoare.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

 



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies