Alergii vs intoleranțe alimentare. „1 din 4 români este alergic, nu neapărat la alimente”

Alergii si intoleranta alimentara
Alergii si intoleranta alimentara simptome

Iată care este diferența între alergie în intoleranță alimentară, ce teste se fac pentru a descoperi de ce suferi și care sunt cele mai periculoase alergii.

Multe persoane se confruntă cu intoleranțe alimentare și adesea le confundă cu alergiile. O alergie alimentară se poate manifesta la orice vârstă. Aceasta apare la scurt timp după consumul unui aliment. Foarte important de știut, nu trebuie consumată o cantitate mare din respectivul aliment pentru ca reacția alergică să se declanșeze.

 

Docto Anca Hâncu, doctor în nutriție și medicină generală, a dezvăluit în cadrul unui interviu cum putem să descoperim și să tratăm alergiile și intoleranțele alimentare.

Citește și: Probleme comune ale pielii și ce pot însemna acestea

„Realitatea este că 1 din patru români este alergic nu neapărat la alimente, sunt foarte multe alergii. Alergii la praf, la acarieni, la tot felul de substanțe, la aditivi alimentari, la alimente și vom vorbi astăzi despre alergiile alimentare.

 

Alergia este o reacție  exagerată a sistemului imunitar, care nu recunoaște anumite substanțe și le consideră dăunătoare, mediate prin imunoglobuline S sau nu sunt mediate prin imunoglobuline și dau

mai multe simptome. Simptomele sunt de la nivelul cavității bucale, unde pot să apară tumefieri ale limbii  ale buzelor, mâncărimi, apare simptomatologie gastrointestinală cu greață, vărsături, crampe abdominale, apare simptomatologie cutanată, urticarie, dermatită atopică de tip alergic. Apar, de asemenea, și palpitații, deci simptomatologie cardiovasculară.

Apar și diverse alte tulburări care pot duce până la șoc anafilactic. Acest șoc poate să amenințe viața, există cazuri letale ca urmare a unei alergii nediagnosticată” , a

amintit medicul în cadrul interviului TV.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Intoleranta alimentara simptome
Cum se recunoaste intoleranta alimentara[Sursa foto: Unsplash]

Citește și: Cum tratezi intoleranța alimentară: „Intoleranțele se manifestă nespecific”

Alergii alimentare. Cum pot fi identificate

Medicul în nutriție și medicină generală a mai amintit în cadrul interviului cum pot fi identificate alergiile.

În plus, sunt foarte importante testele pentru a vedea dacă te confrunți sau nu cu alergii.

 

Dacă am avut anumite manifestări și reacții la un alergen, ar fi bine să facem teste multiple pentru mai mulți alergeni ca să știm de ce trebuie să ne protejăm. Persoanele alergice trebuie să poarte mereu asupra lor un pen cu epinefrină care se poate administra în situații mai grave.

 

Cele mai frecvente alergii sunt alergiile la praf, la acarieni, la polen. Există și alergii încrucișate, alergia la polen cu anumite alergii la fructe cu kiwi și cu pepene sau alergia la acarieni cu niște crustacee, spre exemplu.

 

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Cine are alergie la acarieni, are alergie și la crustacee. Și mai este de menționat că apare și simptomatologie respiratorie, rinită, strănut, mergând până la simptomatologie de astm bronșic ”, a mai amintit medicul.

Alergii
Alergii simptome[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Limba îți vorbește despre sănătatea ta „Mergeți în fața oglinzii și scoateți limba afară”

Ce diferență este între alergie alimentară și intoleranță

Există câteva diferențe clare între cele alergia alimentară și intoleranța alimentară, iar medicul le-a amintit în cadrul interviului:

„Da, mai puțin grave sunt reacțiile de timp inflamator care merg cu o simptomatologie nespecifică. În timp ce alergiile se manifestă în jur de 2 ore, intoleranțele se manifestă nespecific și atunci e mai ușor de identificat. Însă este un noroc și avem la dispoziție niște teste de intoleranță și ne putem da seama că este o simptomatologie difuză”, a mai spus specialistul. 

 

 



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Cum să-ți crești imunitatea în câțiva pași simpli. Pregătește-te pentru sezonul rece.

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies