Alergiile de primavara - ce sunt si cum le eviti

Alergiile de primavara - ce sunt si cum le eviti
Alergiile de primavara - ce sunt si cum le eviti

Alergiile de primavara afecteaza un numar insemnat de persoane, pornind de la copii si pana la adulti.

Rinita alergica, asa cum este cunoscuta alergia de primavara, reprezinta o reactie a sistemului imunitar la anumite substante, precum polen, praf, acarieni, puf. Potrivit statisticilor, aproximativ 20% din populatie este afectata de rinita alergica.

De ce apar alergiile de primavara?

Alergiile de primavara reprezinta reactii ale sistemului imunitar atunci cand organismul intra in contact cu polen, praf sau puful de la copaci. De cele mai multe ori, ele sunt determinate de polen, un alergen puternic.

Cu alte cuvinte, sistemul nostru imunitar transforma acesti alergeni, desi inofensivi, in atacatori, si incepe sa lupte contra lor, determinand o serie intreaga de reactii ce au rol de aparare. Sistemul imunitar declanseaza anticorpi si astfel apar simptomele ce afecteaza in mod deosebit mucoasele cu care intra in contact aceste granule de polen. Nu avem de-a face cu o boala, ci cu o reactie alergica ce trebuie sa fie tratata cu multa responsabilitate.
Unele alergii au reactii mai usoare, insa altele au un efect mai apasator. Dintre simptomele cele mai frecvent intalnite amintim urticaria, conjunctivita, rinita alergica, eczemele, simptome gastro-intestinale sau chiar alergii orale ori astm. Scapate de sub control, alergiile pot ajunge la reactii anafilactice, care ne pot pune viata in pericol.

Cum le poți evita?

Alergiile de primavara pot fi evitate, desi poate parea un lucru dificil.

Pe de o parte trebuie sa stii la ce anume esti alergic, sa identifici cu exactitate factorul declansator si mai apoi sa incerci sa te feresti de aceasta. Ai putea realiza anumite teste alergologice pentru a depista alergenul implicat in declansarea acestei reactii. Testele alergologice se pot face fie cutanat, serologic sau hematologic, fiecare avand propriile avantaje si dezavantaje. Pentru a fi sigur ca ceea ce faci este corect, este indicat sa consulti un medic specialist alergolog care va recomanda tipul de testare potrivita.

Un mod in care poti evita alergiile de primavara, in special pe cele de polen, este sa te feresti sa mergi prin zone deschise, cu multa verdeata si pomi, in parcuri sau paduri si sa ai intotdeauna nasul si gura acoperite cu o esarfa. Nu intotdeauna acest lucru functioneaza, insa ar putea fi o solutie temporara. De asemenea, nici zonele cu poluare foarte mare, praf si umezeala nu sunt prielnice pentru persoanele care sufera de aceste alergii de primavara, asa ca ar fi bine sa stai o vreme in casa, ferit de astfel de factori nocivi.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Schimba des filtrele HEPA ale aparatelor de aer conditionat, foloseste purificatoarele de aer in locuinta si mai ales foloseste ochelari de soare ori de cate ori stii ca trebuie sa iesi afara din casa. Acestia au rolul de a te proteja, fiind o bariera in fata alergiilor.

Cum se trateaza alergiile?

Alergiile de primavara nu se trateaza uneori decat simptomatic, reusind astfel sa tii sub control aceste simptome uneori greu de suportat. Medicamentele ce pot fi administrate in cazul unor alergii de primavara sunt antihistaminicele, antialergicele orale sau topice oculare ori nazale si tratament antiinflamator.

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

Poti apela la beneficiile imunoterapiei, reusind sa protejezi organismul de astfel de reactii alergice. Cu alte cuvinte, prin imunoterapie se va injecta organismului o doza de alergen, la inceput mai mica, pentru ca sistemul imunitar sa inceapa sa tolereze acest tip de alergie, devenind mai putin sensibil.

Alergiile de primavara sunt prezente si afecteaza din ce in ce mai multi oameni, asa ca ia din timp masurile de precautie pentru a fi sanatos si pentru a nu trece prin astfel de simptome suparatoare.



Citește și:

Puseurile de creștere la bebeluși – ce ar trebui să știe părinții?

Chipul Maiei Morgenstern într-o catedrală din Bogota! Locul unde credincioșii se roagă și aprind lumânări

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Erdal Küçükkömürcü, actorul care joacă rolul Erman Arsen în serialul „Tablou de familie”, un soț devotat și un tată exemplar! Iată ce familie frumoasă are celebrul actor

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies