Doctorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, dorește relaxarea măsurilor în cazul bătrânilor și copiilor.
De peste o lună, măsurile pentru a preveni răspândirea noului coronavirus în România, îi afectează extrem de tare și pe copii. Nu doar că nu mai merg la școală, iar activitățile lor s-au împuținat considerabil, dar aceștia își petrec mai tot timpul în casă, dacă locuiesc la bloc, air specialiștii susțin că lipsa activității, a mișcării și chiar a soarelui/ a luminii naturale, îi poate afecta pe cei mici.
În acest sens, Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat că va relaxa măsurile de restricție impuse copiilor, care vor putea să părăsească locuințele începând cu finalul lunii aprilie, chiar dacă aceste ieșiri vor fi relativ limitate și vor trebui să respecte anumite reculi prestabilite.
La nivelul României, Doctorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a mărturisit că am putea urma exemplul spaniol și că ar trebui să analizăm măsurile luate de iberici, urmând să evaluăm situația și să acționăm în consecință.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Doctorul Alexandru Rafila este de părere că toți copiii românilor ar trebui să poată să iasă din case
Astfel, deși pandemia de coronavirus s-a instalat mai târziu în România (la două săptămâni după Spania), iar vârful nu a fost atins deocamdată, Alexandru Rafila a declarat că și România ar trebui și ar putea să urmeze exemplul spaniolilor. Chiar dacă decizia nu va fi imediată, pentru că se așteaptă modificarea curbei îmbolnăvirilor și atingerea vârfului epidemiilor, Alexandru Rafila consideră că data 15 mai este rezonabilă pentru a implementa aceste noi măsuri care îi au în prim-plan pe copii,
Totodată, copii nu reprezintă singura preocupare a Președintelui Societății de Microbiologie, ci și vârstnicii. Alexandru Rafila consideră că și pentru persoanele trecute de 65 de ani mișcarea este crucială și că ar putea fi relaxate intervalele orale în care este permisă circulația bătrânilor,
„Cred că şi în România trebuie gândită o astfel de măsură, acest tip de gândire este unul corect. Copiii, sigur, în timpul zilei, trebuie cumva să iasă, să se joace, să alerge, să facă mişcare. Probabil că trebuie să ne gândim un pic şi la persoanele vârstnice, care să fie încurajate eventual să facă plimbări, să facă mişcare; în cursul serii, când circulaţia este redusă.”, a mărturisit doctorul Rafila.
Citeste si: Florin Călinescu, declarație șocantă despre coronavirus! „Or să urmeze vremuri apocaliptice...”