Profesorul Alexandru Rafila a oferit mai multe sfaturi cu privire la începerea anului școlar. La ce trebuie să fie părinții atenți dimineața.
Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a explicat, în cadrul unei emisiuni TV, la ce trebuie să fie atenți părinții, dimineața, când își trimit copiii la școală. Peste câteva zile începe un nou an școlar, iar specialistul le-a dat câteva sfaturi părințillor.
„Orice părinte poate sesiza dacă copilul se simte rău, dacă îl doare capul și are febră, dacă tușește, dacă îi curge nasul.
Citeste si: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, despre intrarea României în stare de urgență: „Suntem pregătiți!”
Specialistul recomandă un triaj observațional, pe care părinții îl pot face zilnic, pentru a se asigura că cei mici sunt sănătoși.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Ce nu mai au voie să facă elevii la școală! Reguli pentru noul an școlar
„Triaj observațional- noi folosim niște cuvinte pompoase la niște activități banale. Una este un triaj epdemiologic care, de obicei este făcut de un personal medical, dar eu cred că orice părinte poate sesiza dacă copilul se simte rău, dacă îl doare capul și are febră, dacă tușește, dacă îi curge nasul.
Sunt câteva elemente simple pe care trebuie să le observe și dacă copilul are aceste acuze să nu-l ducă la școală. Este extrem de ușor. De fapt, își întreabă copilul dimineața când pleacă: Te simți bine? Ai vreo problemă de sănătate? Și nu trebuie niciun fel de altă măsură specială".Ce se întâmplă în cazul copiilor care locuiesc cu bunicii
În ceea ce privește copiii care locuiesc cu bunicii, profesorul Rafila a spus că "trebuie să se găsească o metodă astfel încât bunicii să limiteze contactul cu nepoții. Copiii mergând și venind de la școală, și dacă există această întâmplare de a fi infectați, să limităm posibilitatea de transmitere a infecției către bunic. Atunci avem două metode foarte simple: ori păstrăm distanța sau nepoții ori bunicul, măcar în momentul în care contactul este mai apropiat de 1,5- 2 m, să poarte o mască.