Află din rândurile următoare pe ce se bazează principiul alimentației în funcție de anotimp.
Alimentația este procesul prin care organismul nostru primește substanțele de care are nevoie astfel încât să își îndeplinească funcțiile necesare pentru o bună funcționare a acestuia.
Principiile alimentației în funcție de anotimp
Citește și: Alimente bune pentru un pachețel sănătos și sățios
Fiecare dintre noi are anumite preferințe atunci când vine vorba de meniul zilnic. Mai mult decât preferințele noastre, este foarte important să ne adaptăm meniul la condițiile de mediu în care ne aflăm și la necesarul de care are nevoie organismul nostru pentru o bună funcționare.
Astfel, specialiștii în domeniul alimentației recomandă să consumăm anumite alimente în funcție de sezon. Un prim argument care stă la baza principiului alimentației în funcție de anotimp îl constituie calitatea alimentelor pe care le consumăm.
Totodată, condițiile de climă sunt foarte importante atunci când vorbim despre o alimentație sănătoasă.
Ce mâncăm primăvara
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Primăvara este sezonul verdețurilor, de aceea, ar trebui să introduci în alimentația ta tot ceea ce are culoarea verde, începând cu legumele de sezon, salată, ștevie, urzici, ceapă verde și așa mai departe. Toate acestea îți aduc necesarul zilnic de vitamine și te ajută să treci peste această perioadă de tranziție între anotimpul rece și sezonul cald.
De asemenea, este foarte important să îi aduci organismului tău necesarul de Omega 3 prin consumul de pește, nuci și diferite tipuri de semințe.
Fructe și legume pe care le consumăm vara
Vara ai nevoie de alimente care să te răcorească atunci când vremea este caniculară și care să te hidrateze atunci când vremea este secetoasă. De aceea, este foarte important să consumi fructe și legume care conțin apă, ce te vor ajuta să treci cu bine peste zilele toride de vară și care îți vor oferi vitaminele și mineralele necesare pentru a scăpa de moleșeală.
Răsfață-te cu fructele de sezon, cum ar fi cireșele, căpșunile, pepenele roșu, caisele, fructele de pădure, piersicile, perele și nu uita nici de legumele care se găsesc în stare proaspătă atât în piețe cât și în hipermarketuri.
Ce fructe și legume trebuie să conțină dieta de toamnă
Citește și: De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat- stirilekanald.ro
Toamna reprezintă un anotimp plin de miresme, culori și savoare în farfurie. De aceea, este recomandat să consumi alimente iuți, cu gust înțepător, fructe și legume de sezon, bogate în vitamine, fibre, enzime, minerale și antioxidanți. De asemenea, specialiștii în domeniu recomandă consumul de alimente de culoare albă, ciupercile fiind vedetele sezonului, având un rol esențial în stimularea imunității.
Totodată, dovleacul se numără și el printre alimentele de sezon, având o cantitate semnificativă de beta caroten, un antioxidant care contribuie la întărirea sistemului imunitar și facilitează sănătatea organismului.
Ce mâncăm iarna, anotimpul geros
În anotimpul rece ai nevoie de alimente bogate în proteine, lipide și glucide, care să te ajute să treci cu bine peste frigul de afară. Așadar, poți să introduci de două ori pe săptămână carnea roșie, alături de care poți adăuga orez sau o altă garnitură formată din legume.
De asemenea, este foarte important să consumi diferite leguminoase în această perioadă, cum ar fi mazărea și năutul. Acestea au o cantitate semnificativă de proteine și contribuie la sănătatea organismului.