Alimente bogate în vitamina D. Trebuie să le consumi iarna

Alimente bogate în vitamina D. Trebuie să le consumi iarna
Alimente bogate în vitamina D. Trebuie să le consumi iarna

Alimentele bogate în vitamina D sunt extrem de importante, mai ales în sezonul rece. Iată ce trebuie să mănânci, ca să-i asiguri organismului necesarul din această vitamină.

Pentru a funcționa la parametri optimi, organismul are nevoie de toate vitaminele. Spre deosebire de altele, vitamina D este produsă de organism atunci când stăm la soare. Cum în sezonul rece, acesta lipsește aproape în totalitate, trebuie să ne luăm necesarul de vitamina D din alimentație.

Din ce mâncăruri ne luăm vitamina D

Vitamina D este extrem de importantă pentru organism. Alături de calciu, aceasta ajută la formarea și la menținerea sănătoasă a întregului sistem osos.

Datorită vitaminei D, organismul asimilează mai bine calciul și fosforul și le fixează în oase, dar și în dinți.

Deși în mod normal, vitamina D este produsă natural de către organism, odată cu expunerea la soare, este bine, mai ales în sezonul rece, să ne asigurăm necesarul din această vitamină din alimente.

În primul rând, trebuie să știm de câtă vitamina D are nevoie organismul în fiecare zi.

Astfel, persoanele sănătoase clinic, cu vârste cuprinse între 1 an și 70 de ani, trebuie să consume 600 UI/zi. Aici intră și femeile însărcinate, dar și cele lăuze.

Pentru cei care au peste 70 de ani doza trebuie să fie de 800 UI/zi, iar pentru copiii cu vârsta de până la un an, doza recomandată este de 400 UI/zi.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Pentru a acoperi necesarul de vitamina D, este suficient să stăm la soare între 10 și 15 minute, de câteva ori pe săptămână. În acest interval nu trebuie să folosim niciun fel de protecție solară.

Așa cum spuneam mai sus, iarna nu putem beneficia de razele soarelui la fel ca în sezonul cald, astfel că trebuie să consumăm mai multe alimente bogate în vitamina D. Iată ce trebuie să mâncăm, pentru a asimila corect această vitamină:

  • cod
  • somon
  • ton
  • sardine
  • ficat
  • carne de vită
  • lapte și iaurt
  • cereale fortificate
  • portocale
  • ciuperci
  • margarină
  • gălbenuș de ou

Vitamina D ne menține sănătoși

Vitamina D este unul dintre cei 24 de micronutrienți esentiali de care organismul are nevoie, pentru a funcționa corect.

În caz că nu știați, această vitamină mai este cunoscută și sub denumirea de calciferol. Este un micronutrient solubil în grăsimi, insolubil în apă și stabil la căldură.

Cel mai important rol al vitaminei D este acela de a păstra calciul și fosforul în organism. Fără această vitamină, corpul nostru nu poate să asimileze corect calciul și astfel pot apărea probleme serioase cu sistemul osos.

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Tot vitamina D împiedică eliberarea hormonului paratiroidian, care este responsabil de slăbirea oaselor. De aceea, această vitamină este recunoscută și pentru că ajută și la buna funcționare a tiroidei, a paratiroidei și a hipofizei.

În plus, un nivel normal de vitamina D în organism reglează ritmul cardiac. Și creierul are nevoie de această vitamină, pentru a se dezvolta și pentru a funcționa normal.

Specialiștii au plasat vitamina D într-un cerc select al vitaminelor minune, pentru că poate proteja organismul de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de sân, de colon sau de prostată.

Infarctul, diabetul, hipertensiunea sau chiar boala Alzheimer pot fi prevenite, dacă organismul are necesarul de vitamina D.



Citește și:

Sindromul de vezică dureroasă: cauze, simptome, tratament

Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies