Grasimile trans sau nesaturate nu doar ca maresc nivelul colesterolului „rau” (LDL) din sange, dar il si reduc pe cel „bun” (HDL), care protejeaza inima de boli si previne inflamatiile. Daca vrei sa mentii riscurile la minimum, consuma mai rar sau chiar deloc urmatoarele mancaruri.
Preparate procesate sau prajite
Grasimile nesaturate se formeaza prin adaugarea hidrogenului in ulei vegetal, in cadrul unui proces numit hidrogenare. Folosirea lor in alimentele procesate creste termenul de valabilitate ale produselor respective, fiindca ajuta la prelungirea prospetimii acestora. Le poti evita daca citesti cu atentie etichetele alimentelor pe care le cumperi din hipermarketuri sau supermarketuri. Si preparatele prajite contin din plin grasimi trans, asadar consuma-le cat mai rar sau chiar deloc.
Placinte simple sau in crusta
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Pe cat de gustoase sunt placintele care se gasesc in comert, pe atat de nesanatoase sunt, fiindca si ele abunda in grasimi trans. Exista, insa, si alte alternative pentru care poti opta din cand in cand.
Laptele praf pentru cafea
Daca iti place cafeaua si obisnuiesti sa adaugi in ea lapte praf, renunta la acest obicei fiindca, in timp, nivelul grasimilor trans din corp va creste peste limita
admisa. Mai bine bea cafeaua simpla sau cu lapte lichid si, daca poti, evita sa o indulcesti cu zahar rafinat.
Alte alimente in care exista grasimi trans:
- prajiturile, biscuitii, fursecurile, aluatul de placinta sau pizza, chiflele pentru hamburger
- margarina si smantana vegetala pentru gatit;
- snacksurile: chipsuri, napolitane, bomboane, popcorn preambalat pentru cuptorul cu microunde.