Deși postul ar trebui să constituie perioada în care organismul se curăță, multe persoane aleg să mănânce alimente care nu provin din origine animală, însă sunt extrem de calorice. Așadar, perioada postului poate să se transforme într-un adevărat calvar pentru siluetă, dacă nu alegem o alimentație corectă și sănătoasă.
Descoperă în rândurile de mai jos ce alimente de post ar trebui să eviți dacă îți dorești să îți menții silueta, dar și sfaturile utile oferite de nutriționistul Mario Popescu, cu privire la alegerile pe care le facem
„Problema este că aceste alimente nu le consumăm doar în post, ci și în perioadele în care nu ținem post, pentru a ne satisface papilele gustative. Trebuie să eliminăm pe cât se poate din alimentația noastră sau să le diminuăm consumul.”, a declarat specialistul.
Pateul vegetal
Citește și: Ce înseamnă să ai un stil de viață sănătos
O mulțime de români aleg să consume pate vegetal, considerând că este chiar mai sănătos decât cel de porc. Totuși, acest aliment este nesănătos, în special atunci când este consumat alături de pâine albă, așa cum se obișnuiește.
„Combinația dintre pate și pâine albă este dăunătoare pentru organism, pentru că vine la pachet cu multe grăsimi nesănătoase.
Soia
Soia este una din cele mai răspândite alternative atunci când vine vorba de perioada postului. A devenit o variantă foarte utilă, deoarece se regăsește în tofu, șnițele sau chiar paste.
„Tofu este un produs care se face din soia. Este bine să evităm consumul de soia, în special bărbații și femeile care nu au intrat la menopauză, deoarece perturbă balanța hormonală. De obicei nu consumăm soia în varianta ei naturală, ci sub formă de tofu sau șnițele.”, a declarat specialistul în nutriție.
Mezelurile de post
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citește și: Detoxifiere pentru ten. Pas cu pas către un ten proaspăt și strălucitor!
Mezelurile de post sunt și mai nocive decât cele obișnuite, din cauza procesului de fabricare și al ingredientelor nesănătoase.
„Nu am o părere bună despre mezeluri în general, dacă sunt și de post, au o mulțime de aditivi, conservanți și E-uri. Nu avem garanția că sunt folosite ingrediente de calitate. Este bine să le evităm pe perioada postului.”, a precizat Mario Popescu.
Cartofii prăjiți
Cartofii prăjiți nu ar fi o problemă dacă ar fi consumați doar pe perioada postului, însă aceștia sunt introduși în alimentația noastră destul de des.
„Problema cartofilor prăjiți este aceea că a combina prăjeala cu cartoful la temperatură înaltă duce la o bombă calorică. Putem să tăiem cartofii pai și să îi punem în cuptor, alături de condimente și ulei de măsline.”, a specificat nutriționistul.
Margarina
„Margarina nu ar trebui folosită niciodată, nici în prăjituri, nici pe pâine. Problema margarinei este aceea că are multe grăsimi trans, cele cauzează creșterea colesterolului și a bolilor cardiovasculare.”, a declarat specialistul.
Gogoșile
Citește și: Turmericul: Beneficiile sale uimitoare și modalități creative de a-l adăuga în mâncare
Gogoșile sunt foarte dăunătoare și reprezintă bombe calorice. Combinația dintre făină albă, zahăr si prăjeală este fatală pentru organism.
Napolitanele și biscuiții
În post, pofta de dulce crește însă nu trebuie să cădem pradă ispitei și să consumăm tot felul de napolitane și biscuiți.
„Ele nu sunt prăjite, dar problema este combinația dintre zahăr, făină rafinată, grăsimi trans și devin o problemă pentru sănătatea noastră. Există multe dulciuri pe care le putem consuma în post, cum ar fi cele raw-vegane, dar trebuie să avem grijă la cantitate.”, a declarat Mario Popescu.
Este recomandat să ne bazăm dieta pe cât mai multe fructe și legume în perioada postului, iar untul și uleiul pot fi înlocuite cu unt de cocos, de caju, de arahide sau chiar de migdale.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.