Unele alimente pe care credeai ca le prepari corect nu se prepara deloc asa. De exemplu, capsunile nu se taie niciodata.
Uita tot ceea ce stiai despre modul de portionare si preparare al unor feluri de mancare. Iti spunem cum sa servesti corect legumele, capsunile, vinul, rosiile si produsele congelate.
Legumele
In niciun caz nu se fac la cuptor sau fierte. Cea mai sanatoasa modalitate de a le prepara este la abur. Aburul pastreaza nutrientii care ajuta la prevenirea cancerului, arata un nou studiu al Universitatii din Illinois.
Sulforafanul este o componenta cu proprietati puternice anti-cancer si se gaseste in crucifere, precum broccoli, conopida sau kale. Enzima necesara pentru a elibera aceasta componenta in organism se distruge in cele mai multe dintre metodele de gatit. Aburul, insa, nu este indeajuns de intens pentru a o elimina. Cel mai bun timp de pregatire la abur este de trei-patru minute.
Capsunile
Daca obisnuiesti sa tai capsunile in bucati inainte de a le consuma, trebuie sa stii ca acestea se mananca intregi.
Capsunile intregi contin cu pana la 12% mai multa vitamina C decat cele taiate, spune un studiu brazilian. Vitamina C incepe sa se deterioreze atunci cand este expusa la lumina si oxigen. Pentru a pastra cel mai bine capsunile, pune-le intregi in frigider. Studiile spun ca temperatura scazuta ajuta la mentinerea vitaminei C.
Vinul
Nu lasa niciodata o sticla de vin sa "respire".
Imediat cum ai deschis-o, pune-i repede un dop. Vinul rosu isi pierde din proprietati pe parcursul a 12 ore daca este lasat fara dop. Acizii organici si polifenolii incep sa se desompuna, facand ca toate beneficiile vinului sa dispara.
Rosiile
Daca iti place sa le mananci crude, poate ar trebui sa iei in calcul prepararea lor la o temperatura ridicata. Se stie ca rosiile scad riscul de atac cerebral, de boli degenerative si de cancer de prostata la barbati, datorita licopenului pe care il contin.
Daca le prepari termic, nivelul acestei substante miraculoase creste simtitor.
Produsele congelate
De cele mai multe ori eviti produsele congelate de la supermarket cand, de fapt, ar trebui sa te indrepti spre ele. "Cele mai multe persoane cred ca doar mancarea proaspata este sanatoasa, dar aceasta este doar o mare neintelegere", spune Mary Cluskey, profesor de nutritie la Universitatea din Oregon. De fapt, cercetatorii britanci au descoperit ca, in doua din trei cazuri, legumele si fructele congelate au niveluri mai mari de antioxidanti, vitamina C si beta caroten decat cele proaspete.
Uita tot ceea ce stiai despre modul de portionare si preparare al unor feluri de mancare. Iti spunem cum sa servesti corect legumele, capsunile, vinul, rosiile si produsele congelate.
Legumele
In niciun caz nu se fac la cuptor sau fierte. Cea mai sanatoasa modalitate de a le prepara este la abur. Aburul pastreaza nutrientii care ajuta la prevenirea cancerului, arata un nou studiu al Universitatii din Illinois.
Sulforafanul este o componenta cu proprietati puternice anti-cancer si se gaseste in crucifere, precum broccoli, conopida sau kale. Enzima necesara pentru a elibera aceasta componenta in organism se distruge in cele mai multe dintre metodele de gatit. Aburul, insa, nu este indeajuns de intens pentru a o elimina. Cel mai bun timp de pregatire la abur este de trei-patru minute.
Daca obisnuiesti sa tai capsunile in bucati inainte de a le consuma, trebuie
sa stii ca acestea se mananca intregi. Capsunile intregi contin cu pana la 12% mai multa vitamina C decat cele taiate, spune un studiu brazilian. Vitamina C incepe sa se deterioreze atunci cand este expusa la lumina si oxigen. Pentru a pastra cel mai bine capsunile, pune-le intregi in frigider. Studiile spun ca temperatura scazuta ajuta la mentinerea vitaminei C.
Vinul
Nu lasa niciodata o sticla de vin sa "respire".
Imediat cum ai deschis-o, pune-i repede un dop. Vinul rosu isi pierde din proprietati pe parcursul a 12 ore daca este lasat fara dop. Acizii organici si polifenolii incep sa se desompuna, facand ca toate beneficiile vinului sa dispara. Rosiile
Daca iti place sa le mananci crude, poate ar trebui sa iei in calcul prepararea lor la o temperatura ridicata. Se stie ca rosiile scad riscul de atac cerebral, de boli degenerative si de cancer de prostata la barbati, datorita licopenului pe care il contin. Daca le prepari termic, nivelul acestei substante miraculoase creste simtitor.
De cele mai multe ori eviti produsele congelate de la supermarket cand, de fapt, ar trebui sa te indrepti spre ele. "Cele mai multe persoane cred ca doar mancarea proaspata este sanatoasa, dar aceasta este doar o mare neintelegere", spune Mary Cluskey, profesor de nutritie la Universitatea din Oregon. De fapt, cercetatorii britanci au descoperit ca, in doua din trei cazuri, legumele si fructele congelate au niveluri mai mari de antioxidanti, vitamina C si beta caroten decat cele proaspete.