Alimente pentru un creier fericit: 7 opțiuni sănătoase care te ajută să-ți menții energia și bunăstarea mentală

alimente pentru un creier fericit
Alimente pentru un creier fericit

Există nenumărate modalități prin care vă puteți menține bunăstarea. Însă știați de aceste alimente?

Aflați din rândurile următoare, care sunt doar câteva dintre alimentele pe care le puteți consuma, pentru a scăpa de starea de depresie, respectiv anxietate, dar și de oboseală.

 

7 alimente care luptă împotriva oboselii și a depresiei

1. Cereale integrale

Cerealele integrale sunt o sursă excelentă de carbohidrați complecși care vă vor oferi corpului un aport constant de energie.

În plus, au fibre, vitamine și minerale necesare pentru o sănătate bună. Pâinea integrală, orezul brun, ovăzul și quinoa sunt toate cereale integrale. Când consumați cereale integrale, organismul le descompune încet, ceea ce duce la o eliberare constantă de glucoză în sânge. Acest lucru reduce căderile energetice și stabilizează nivelul zahărului din sânge. Vitaminele B, care sunt esențiale atât pentru producerea de energie, cât și pentru reglarea stării de spirit, sunt găsite în cerealele integrale.

Citește și: Idei de rețete de ovăz preparat peste noapte

alimente impotriva depresiei
Alimente pentru un creier fericit[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce să mănânci atunci când ai poftă de junk food. Alternative sănătoase și gustoase!

2. Pește gras

Acizii grași omega-3, care s-au dovedit a îmbunătăți starea de spirit și a reduce simptomele depresiei, sunt abundenți în pești grași precum somonul, macroul și tonul.

Acizii grași Omega-3 sunt vitali pentru sănătatea creierului și ajută la crearea de neurotransmițători, cum ar fi serotonina și dopamina, care regulează starea de spirit. Cercetările arată că consumatorii de acizi grași omega-3 au o probabilitate mai mică de a suferi de depresie și alte tulburări de dispoziție. Acizii grași omega-3 reduc, de asemenea, inflamația organismului, ceea ce poate duce la oboseală și alte probleme de sănătate. Acesta este cu siguranță unul dintre cele mai bune alimente pentru a combate depresia și oboseala.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

alimente impotriva oboselii
Alimente pentru un creier fericit[Sursa foto: freepik]

3. Nuci și semințe

O sursă excelentă de fibre, grăsimi sănătoase și proteine sunt semințele și nucile. În plus, au vitamine și minerale esențiale pentru o sănătate bună. Migdalele, semințele de chia, semințele de in și alte nuci și semințe pot îmbunătăți starea de spirit și energia.

Consumul de semințe și nuci oferă corpului tău o sursă continuă de energie. De asemenea, conțin magneziu, care este esențial pentru reglarea dispoziției și producerea de energie. Nucile și semințele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de triptofan, un aminoacid care ajută la crearea de serotonină, un neurotransmițător care controlează starea de spirit.

Alimente pentru un creier fericit[Sursa foto: freepik]

4. Ciocolata neagră

Cu conținut ridicat de flavonoide, ciocolata neagră a fost demonstrată a îmbunătăți starea de spirit și a reduce simptomele depresiei.

Organismul este protejat de flavonoide, un tip de antioxidant, împotriva stresului oxidativ, care poate duce la oboseală și alte probleme de sănătate. Ciocolata neagră conține, de asemenea, teobromină și cofeină, care sunt două substanțe care au potențialul de a crește nivelurile de energie și alertă ale unui individ. Deoarece ciocolată neagră este plină de calorii și zahăr, ar trebui să o mănânci cu moderație. Conform Healthline, ciocolata este bogată în mulți compuși care stimulează starea de spirit, deoarece este o sursă rapidă de combustibil pentru creierul tău.
Ba chiar mai mult, conform National Library of Medicine, două studii au raportat efecte cognitive acute ale suplimentării cu polifenoli de cacao. 

alimente impotriva anxietatii
Alimente pentru un creier fericit[Sursa foto: freepik]

5. Legume cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza kale, sunt o sursă excelentă de minerale și vitamine necesare pentru o sănătate bună. De asemenea, sunt bogate în antioxidanți, care protejează organismul împotriva inflamației și a stresului oxidativ. Consumul de verdeață oferă corpului tău o sursă de energie durabilă. În plus, conțin folat, o vitamină B care ajută la crearea de energie și la reglarea dispoziției. În plus, sunt o sursă bună de magneziu, care este vital atât pentru producerea de energie, cât și pentru menținerea stării de spirit.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

alimente pentru o stare de bine
Alimente pentru un creier fericit[Sursa foto: freepik]

6. Fructe de pădure

O sursă excelentă de antioxidanți, fructele de pădure precum căpșunile, afinele și zmeura protejează organismul împotriva inflamației și stresului oxidativ. În plus, sunt bogate în fibre, care ajută la stabilizarea zahărului din sânge și previn blocajele energetice. Cercetările arată că consumul de fructe de pădure poate ajuta la reducerea simptomelor depresiei și la îmbunătățirea funcțiilor cognitive. De asemenea, zaharurile naturale din fructe de pădure sunt o sursă rapidă de energie fără a duce la o creștere a zahărului din sânge.

Alimente pentru un creier fericit[Sursa foto: freepik]

7. Avocado

Avocado este un fruct bogat în nutrienți, bogat în grăsimi sănătoase, fibre, vitamine și potasiu, care este esențial pentru menținerea tensiunii arteriale normale. Avocado-urile oferă corpului tău o sursă de energie constantă atunci când le consumi. Grăsimile sănătoase din avocado pot ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor depresiei și la îmbunătățirea funcției creierului.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.

Alimente pentru un creier fericit[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Ce să mănânci atunci când ai poftă de junk food. Alternative sănătoase și gustoase!

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies