In urma cu ceva timp, se spunea despre carbohidrati ca sunt fundatia unui plan alimentar sanatos.
Apoi, undeva pe parcurs, au ajuns sa fie doar cuvinte si componente considerate daunatoare pentru sanatate. Cu toate acestea, carbohidratii nu sunt chiar atat de rai.
Tipurile de carbohidrati pe care trebuie sa le eviti sunt cele aflate in produsele procesate, care si-au pierdut nutrientii pe parcursul procesului de prelucrare, precum si pe cei simpli, care nu au niciun aport nutritional.
Carbohidratii buni sunt cei care iti dau energie, care iti pastreaza nivelul de zahar din sange sub control si cei care iti mentin starea de bine.
O felie de paine din cereale integrale contine 13,6g de carbohidrati. Insa exista alte cinci alimente sanatoase care contin cantitati mai mari de carbohidrati, semn ca nu trebuie sa ii eviti.
Nautul- 170 de grame au 35g de carbohidrati, din care sase se folosesc pentru nivelul de zahar din sange.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Laptele de soia- fiind un derivat din soia, contine carbohidrati complecsi. 250 de grame de lapte contin 15 grame de carbohidrati, opt grame de proteine, patru grame de grasime si doar 131 de calorii.
Merele- un mar mare contine 27 grame de carbohidrati. De asemenea, contine cinci grame de fibre, 114 calorii si 1,5 grame de grasime.
Stafide- 40 de gramde de stafide contin 33 de grame de carbohidrati, 123 de calorii, 1,5 grame de fibre si 209 miligrame de potasiu.
Cartofi dulci- un cartof de marime medie contine 24 de grame de carbohidrati, 105 calorii si multa vitamina A si potasiu.
Sursa: womenshealthmag.com