Exista nenumărate alimente vegane care dețin un conținut bogat de proteine. Însă știați care sunt acestea?
Aflați din rândurile următoare, care sunt doar câteva dintre sursele bogate de proteine, în special pentru persoanele care sunt vegane.
Cele mai bune surse de proteine vegane
1. Fasole și linte
Tradiționalele alimente bogate în proteine includ lintea și fasolea. Sunt printre cele mai bune proteine pe bază de plante, deoarece au atât fibre, cât și proteine. Năut, fasole, fasole neagră și soia sunt toate tipuri de fasole obișnuite bogate în proteine. Lintea roșie, verde și maro sunt toate surse bune de proteine.
Citește și: Cele mai bune 5 rețete de smoothie. Rețete răcoritoare pentru anotimpul cald
Citește și: Dieta cu fructe pentru pierderea în greutate, după sărbătorile pascale
2. Tofu
Pentru cei care sunt vegani, aceste proteine pe bază de soia sunt printre cele mai bune opțiuni.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
3. Nuci
O sursă de proteine vegetariene este semințele și nucile. Nucile, caju, migdalele și alunele au între 4 și 8 grame de proteine pe uncie. Nucile de pin și fisticul au, de asemenea, o cantitate uimitoare de proteine. 2 linguri de unt de arahide conțin aproximativ 8 grame de proteine, în timp ce 7 grame de unt de migdale. Nuci și semințe pot fi adăugate la gustare, fulgi de ovăz, salate, batoane granola, paste, smoothie-uri și deserturi.
4. Legume cu frunze verzi
Pentru vegani, legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza kale, sunt alimente bogate în proteine, dar sunt puțin cunoscute. O cană de varză gătită conține 1,8 grame de proteine, în timp ce spanacul conține 1 până la 2 grame. În plus, verdețurile cu frunze sunt cele mai bune surse de proteine pe bază de plante din cauza profilului lor de aminoacizi. Pesto, sucuri și smoothie-uri sunt câteva modalități creative de a consuma verdeață pentru proteine.
5. Cerealele integrale
Proteinele vegetariene pot fi găsite în cerealele integrale, cum ar fi grâul bulgur, meiul, ovăzul, orezul brun, quinoa și grâul integral. Deși ar putea părea că au puține proteine, să mănânci o cantitate suficientă de cereale integrale te va ajuta să te simți mai bine. O cană de quinoa gătită are 8 grame de proteine, iar o cană de orez brun are aproximativ 5 grame.
6. Quinoa
Aceste cereale sunt o sursă completă de proteine, conținând toți aminoacizii esențiali de care organismul are nevoie pentru a funcționa optim. Quinoa este remarcabilă datorită profilului său proteic complet, fiind una dintre puținele surse vegetale care oferă toți cei nouă aminoacizi esențiali, pe care corpul uman nu îi poate produce singur și trebuie să-i obțină din dietă. O cană de quinoa gătită conține aproximativ 8 grame de proteine, ceea ce o face o alegere excelentă pentru vegani, vegetarieni și pentru oricine caută să-și crească aportul de proteine fără a consuma carne. Pe lângă proteine, quinoa este bogată în fibre, vitamine (cum ar fi vitamina B și vitamina E), minerale (inclusiv magneziu, fosfor, potasiu, fier și zinc) și antioxidanți, contribuind la o dietă echilibrată și sănătoasă. Conform Healthline, quinoa furnizează 9 g de proteine pe cană și reprezintă o sursa completa de proteine.
7. Semințe de chia
În fiecare lingură de semințe de chia se găsesc aproximativ patru grame de proteine, ceea ce le face o sursă excelentă de proteine vegetale pentru dietă. Aceste semințe minuscule sunt incredibil de dense din punct de vedere nutrițional, oferind nu doar proteine, ci și o cantitate semnificativă de fibre, antioxidanți, vitamine și minerale esențiale. Semințele de chia sunt deosebit de bogate în acizi grași omega-3, esențiali pentru sănătatea inimii și a creierului. Omega-3 contribuie la reducerea inflamației, scăderea nivelului de colesterol și îmbunătățirea funcției cognitive. În comparație cu alte surse vegetale de omega-3, semințele de chia au o concentrație foarte mare, ceea ce le face o alegere ideală pentru suplimentarea acizilor grași sănătoși.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.