Cancerul este cauzat de deteriorarea ADN-ului celular. Avand in vedere ca folatul are rolul de asigura formarea corespunzatoare a celulelor ADN, poate in acelasi timp sa si previna deteriorarea celulelor si impiedica multiplicarea celulelor deteriorate.
Folatii sunt considerati vitamine de tip B si sunt solubili in apa, dar joaca un rol usor diferit de restul vitaminelor B pentru ca nu participa la metabolizarea energiei.Folatii ajuta in principal corpul sa formeze celule noi, prin copierea si sintetizarea adn-ului. Ei mai ajuta corpul sa metabolizeze vitamina B12 si amino acizii. Carenta de folat determina aparitia anemiei (formarea insuficienta de celulele rosii in sange), slabirea functiei imune si a funtiei digestive.
In cazul femeilor insarcinate carenta de folat poate determina defecte ale tubului neural al fatului precum spina bifida.
Un nivel scazut de folat in sange este asociat cu un risc marit de cancer cervical, la san, la colon, la creier si la plamani. Cel mai bun mod de a-ti asigura cantitatea necesara de folat este sa consumi cel putin cinci portii de fructe si legume, in special verdeturi.
In cadrul unui studiu, cei care au consumat cantitati adecvate de folat au prezentat un risc mai scazut cu 55% de boli cardiovasculare decat cei care nu au consumat.Folatul, dintre toate vitaminele B, joaca cel mai important rol in reducerea homocisteinei din sange, un compus asociat cu un risc crescut de crize cardiace si accidente vasculare cerebrale.
Alimentele bogate in folati sunt:
Naut
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Fasole
Linte
Spanac
Sparanghel
Avocado
Sfecla
Fasole
Broccoli
Sursa viataverdeviu.ro