Umflarea abdomenului din cauza acumularii de gaze intestinare, precum si tranzitul si eliminarea acestora constituie unele dintre cele mai deranjante probleme cotidiene ale omului modern.
Totusi, cum apar si se manifesta aceste fenomene fiziologice?
Acumularea excesiva de gaze intestinale, sau balonarea, cum mai este denumita, este o tulburare abdominala frecventa, asociata adesea cu obiceiuri alimentare nesanatoase si nu numai.
Pornind de la aceste realitati, trebuie sa retinem ca toate alimentele trec printr-un proces de fermentatie bacteriana in stomac si intestine, insa numai o parte dintre alimente provoaca balonare. Este vorba in special despre cele care contin zaharuri, carbohidrati, bacterii naturale si fibre alimentare dure, care intarzie evacuarea bolului gastric in intestin.Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Intre aceste alimente se evidentiaza fasolea si restul leguminoaselor precum mazarea, lintea, nautul si bobul, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, varza alba, bauturile carbogazoase, guma
de mestecat, fructele dulci precum merele, perele si piersicile, salata verde, bomboanele, laptele si produsele lactate, ceapa si zaharurile artificiale din dulcurile fara zahar, zaharuri cum ar fi sorbitolul, mannitolul şi xylitolul, si nu in ultimul rand cerealele.Balonarea intestinala mai poate fi provocata de consumul de alimente grase care poate intarzia golirea stomacului, mancatul in viteza, bautul din paie, stresul si anxietatea, diverse afectiuni sau blocaje gastro-intestinale, sindromul vezicii urinare iritabile si intoleranta la lactoza.
Sursa: www.descopera.ro