Alimentele prajite chiar te imbolnavesc de cancer? Uite ce zic specialistii in nutritie

Alimentele prajite chiar te imbolnavesc de cancer? Uite ce zic specialistii in nutritie
Alimentele prajite chiar te imbolnavesc de cancer? Uite ce zic specialistii in nutritie

De ce crezi ca prima recomandare a oricarui nutritionist este renuntarea la alimentele prajite? Obezitatea este motivul evident, dar ar mai fi inca unul si mai serios…

Cu cat alimentele sunt mai prajite, cu atat este mai mare riscul de cancer provocat de substantele generate de prepararea alimentelor la temperaturi inalte.

Descoperiri despre obiceiurile alimentare

Cel mai recent studiu privind obiceiurile alimentare si cancerul la san (Z Karimi et al. Dietary patterns and breast cancer risk among women. Public Health Nutrition, 2013) arata ca femeile care mananca mai sanatos prezinta un risc cu 75% mai mic sa dezvolte cancer la san comparativ cu femeile care au o alimentatie ce include alimente prajite.

Nimic surprinzator pentru cercetatori. Cancerul la san a mai fost asociat in studii anterioare cu consumul de carne rosie prajita si peste prajit.

Nici barbatii nu sunt in siguranta, caci recent s-a demonstrat ca alt tip de cancer, cel la prostata se asociaza direct cu consumul de cartofi prajiti, peste sau pui prajit si gogosi (M Stott-Miller, ML Neuhouser, JL Stanford. Consumption of deep-fried foods and risk of prostate cancer.
Prostate. 2013).

Nu numai carnea prajita este “vinovata” pentru apariatia cancerului. Alimentele prajite in general au fost asociate cu cancerul laringelui, faringelui si esofagului. Ca alternativa, cercetatorii recomanda inlocuirea prajirii cu coacerea sau fierberea alimentelor, care reduc semnificativ riscul aparitiei oricarui tip de cancer.

Pericolul din alimentele prajite

Procesul de prajire genereaza compusi carcinogeni: amine in carne si acrilamide in legume.

Un studiu american (M Naruszewicz et al.
Chronic intake of potato chips in humans increases the production of reactive oxygen radicals by leukocytes and increases plasma C-reactive protein: A pilot study. Aerican Journal of Clinical Nutrition, 2009) arata cum acrilamidele dintr-o singura portie zilnica de cartofi prajiti cresc intr-o luna gradul de inflamatie al organismului, “pregatindu-l” astfel pentru cancer…

Mai mult, studiul asociaza ingestia de acrilamide din cartofi prajiti cu diverse tipuri de cancer: la san, ovarian, endometrial, pulmonar, renal etc.
De ce au ales cartofii prajiti? Sunt pe departe garnitura preferata a copiilor, expusi astfel unor riscuri incalculabile…

Alimentele prajite, dincolo de continutul caloric ce duce la ingrasare, pot provoca diverse tipuri de cancer. Ca sa elimini acest risc, inlocuieste prajirea cu cocerea, fierberea sau prepararea la abur; astfel se conserva mai multi nutrienti si nu se adauga calorii inutile.

Asa ca, mananca la cina peste cu o portie mare de legume preparate la cuptor!

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

sursa



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Cum să-ți atragi soțul de vis: 5 tehnici de manifestare care funcționează

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Adevăratul motiv pentru care celebra actriță Fadik Sevin Atasoy a părăsit distribuția serialului Totul pentru familia mea, în care a jucat rolul Şengül! A fost nevoită să se retragă sau totul s-a întâmplat conform scenariului?

Imaginile durerii la înmormântarea Denisei! Ce s-a întâmplat cu tânăra ucisă de Șacalul din Constanța: "Inima și sufletul meu..."


Cookies