Aliment devenit foarte popular in ultimii ani, quinoa, numit uneori orezul incasilor, poate prelungi viata daca se consuma cate o farfurie pe zi – este concluzia unui studiu realizat la Universitatea Harvard si preluat de 7sur7.be.
Contrar a ceea ce se crede in mod obisnuit, quinoa nu se numara printre cereale, ci este o planta din familia chenopodiaceelor, la fel ca spanacul si sfecla. Componenta ideala in salate, quinoa este cunoscuta pentru numeroasele sale virtuti, indeosebi pentru continutul ridicat de fibre si proteine.
Cercetatori de la Scoala de sanatate publica a Universitatii Harvard au descoperit ca riscul de deces prematur se reduce cu 17% daca se consuma zilnic o farfurie de quinoa.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro
Boabele intregi, ca si graul si ovazul, sunt bogate in fibre, minerale si antioxidanti. “Studiul nostru arata ca, prin consumul de boabe intregi, se reduce riscul de mortalitate legat de boli cronice cum ar fi cancerul, maladiile cardiace, diabet si boli respiratorii”, afirma dr Lu Qi, citat de 7sur7.be.
Boabele de quinoa sunt sfere mici, galbene si turtite, avand intre 1,5 si 2 milimetri diametru. Era un aliment de baza al vechilor incasi, care o numeau ‘cereala-mama’. Quinoa este incadrata in categoria superalimentelor, alaturi de semintele de in, germeni, mei, aloe vera, orz verde, patrunjel, alge marine, floarea-soarelui.
Sursa: www. doctorulzilei.ro