Conform normelor legale, alocația pentru susținerea familiei reprezintă o formă de sprijin acordată familiilor din România, inclusiv celor cu un singur părinte, care dispun de venituri limitate și au în îngrijire copii cu vârsta de până la 18 ani.
Potrivit surselor politice, românii primesc atât vești bune, cât și mai puțin bune. Se preconizează că înghețarea angajărilor la stat va fi pusă în aplicare începând cu data de 15 mai, însă această decizie urmează să fie discutată în cadrul unei ședințe de Guvern.
Citește și: Salariile angajatelor din România, diminuate! Cu cât vor fi reduse sporurile, anunț de ultimă oră
Alocații lunare de peste 180 de lei pentru femeile din România
Guvernul a decis că, prin intermediul unei ordonanțe de urgență, salariile angajaților de la stat nu vor mai crește, iar persoanelor li se va interzice să facă parte din mai multe consilii de administrație. Prin aceste măsuri, se speră ca economiile realizate la bugetul de stat să fie de 10%.
În schimb, există vești bune pentru mai mult de 130.000
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Potrivit legii, alocația pentru susținerea familiei reprezintă o formă de sprijin oferită familiilor din România, inclusiv celor monoparentale, care au venituri reduse și care îngrijesc și cresc copii cu vârsta de până la 18 ani.
În funcție de indicatorul social de referință (ISR), cuantumul lunar al alocației este determinat. Din luna martie a acestui an, ISR a crescut cu aproximativ 14%, ceea ce a dus la o creștere a alocației pentru susținerea familiei în România. În aceste condiții, peste 130.000 de români au beneficiat de această măsură care a însemnat o alocare de aproape 25 de milioane de lei la nivel național.Peste 133.000 de români au beneficiat de această alocație
Conform datelor oficiale recente furnizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), alocațiile pentru susținerea familiei plătite în februarie 2023 s-au ridicat la suma totală de 24,482 milioane de lei. Suma medie pe beneficiar a fost de 183,79 de lei, însă începând cu luna martie, aceasta va fi majorată odată cu veniturile încasate și vor fi plătite în luna aprilie.
În luna februarie, numărul total de beneficiari ai acestui ajutor social a fost de 133.207, cu cei mai mulți beneficiari înregistrați în județele Bacău (7.942), Suceava (7.784) și Iași (7.149), iar cei mai puțini beneficiari fiind în București (218) și județele Ilfov (696) și Timiș (968).
Citește și: Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...- stirilekanald.ro
Județele Timiș, Brașov și Bihor au înregistrat cele mai mari valori ale sumei medii plătite pentru alocația pentru susținerea familiei (drepturi curente), respectiv 222,33 lei, 213,32 lei și 203,52 lei. Legislația actuală prevede că beneficiul se acordă în conformitate cu prevederile Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, cu modificările și completările ulterioare, și se adresează familiilor care au în îngrijire copii și realizează venituri mai mici decât pragul stabilit de lege.
Citește și: Cum se curăță pensulele de machiaj. Cele mai bune metode de curățare pentru a le păstra în stare impecabilă