Părerile referitoare la consumul de carne sunt împărțite. În vreme ce unii spun că nu ar trebui să lipsească din alimentație, alții sunt de părere că are efecte negative pe termen lung asupra sănătății.
Pentru ca toată lumea să fie mulțumită, alternativele vegetariene la carne au căpătat în ultimii ani o popularitate foarte mare. Sunt ele însă sănătoase sau nu?
„Dieta vegetariana este o dietă sănătoasă, atâta vreme cât ea este prescrisă de un medic specialist.
Alternative la carne
Tofu
Este poate cea mai cunoscută alternativă la carne și reprezintă un aliment de bază în Asia deja de secole. E o sursă bogată de proteine cu un număr redus de calorii. Tofu este, de asemenea, versatil, deoarece absoarbe cu ușurință aromele din condimente și marinade.
Proteină din soia
Soia este foarte accesibilă ca preț și de obicei ușor de preparat. Se găsește în general sub formă de soia deshidratată care, odată amestecată cu apă, poate fi folosită ca un substitut de carne în aproape orice fel de mâncare. Este ideală pentru a prepara burgeri vegetarieni, chifteluțe, sos bolognese sau alte preparate. Totul ține de imaginație.
Tempeh
Este un aliment tradițional indonezian, obținut din soia fermentată, foarte bun pentru sistemul digestiv. În medie, conține aproximativ 20% proteine și este foarte bogat în fibre.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Seitan/Proteină din grâu
Seitanul este proteina conținută de grâu. Ușor de asezonat și preparat, are o consistență similară cu cea a cărnii. Seitanul înlocuiește carea în bucătăria asiatică deja de milenii. Se obține prin spălarea făinii de grâu cu apă până când toate granulele de amidon sunt eliminate, rămânând doar proteina din grâu. Își capătă textura cărnoasă prin fierberea, coacerea sau gătirea la abur a aluatului brut. Nu este însă recomandat pentru cei ce urmează o dietă fără gluten.
Proteina Lupin
Ca și soia, lupinele sunt leguminoase bogate în proteine, considerate a fi una dintre alternativele la carne. Sunt cultivate în Europa și se găsesc în general la magazine alimentare ecologice, marketuri vegane sau magazine online.
Citeste si: Grăsimile saturate duc la pierderea concentrării? Iată ce spune nutriționistul Gianluca Mech!
Spelta verde
Spelta este strămoșul grâului clasic și una dintre cele mai vechi cereale din lume. Spelta verde se culege atunci când este încă semi-coaptă. Odată recoltată, cereala este uscată pentru a-i mări termenul de valabilitate. E un aliment bogat în vitamina B, magneziu și fosfor.
Fulgi de ovăz
Fulgii de ovăz pot fi folosiți ca înlocuitor pentru carne în chifteluțe sau burgeri. Alături, bineînțeles, de alte legume, precum mocovii sau dovlecelul. Reprezintă o sursă bogată de zinc și fier. Sunt sățioși și ajută la scăderea în greutate.
Citeste si: Este pepenele bun pentru sănătate? Iată ce spune nutriționistul Gianluca Mech!
Fasole neagră
Burgerii obținuți din fasole neagră sunt o alternativă populară, sănătoasă și delicioasă la produsele din carne sau fast food. Boabele negre sunt bogate în proteine și fibre. Cu cât este mai închisă la culoare fasolea, cu atât mai multe antocianine conțin. Acest colorant vegetal natural este un puternic antioxidant.
Năut
Conține mai multe proteine decât multe tipuri de carne. De asemenea, este un aliment bogat în fier și calciu. Falafelul și hummusul sunt doar două dintre preparatele celebre ce pot fi obținute din năut”, explică Gianluca Mech.
Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutriționiști. La nivel internațional, sfaturile sale sunt urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson – Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.
Gianluca a lansat în trecut două campanii importante împotriva obezității, care trag un semnal de alarmă în ceea ce privește înmulțirea cazurilor în rândul copiilor și al adolescenților. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansată alături de Ivana Trump, iar în Europa alături de Ducesa de York, Sarah Ferguson.