Alternativele vegetariene la carne. Nutriționistul Gianluca Mech ne spune dacă sunt sau nu sănătoase!  

Alternativele vegetariene la carne. Nutriționistul Gianluca Mech ne spune dacă sunt sau nu sănătoase!  

Părerile referitoare la consumul de carne sunt împărțite. În vreme ce unii spun că nu ar trebui să lipsească din alimentație, alții sunt de părere că are efecte negative pe termen lung asupra sănătății.

Pentru ca toată lumea să fie mulțumită, alternativele vegetariene la carne au căpătat în ultimii ani o popularitate foarte mare. Sunt ele însă sănătoase sau nu?

 

„Dieta vegetariana este o dietă sănătoasă, atâta vreme cât ea este prescrisă de un medic specialist. Dacă e să vorbim despre proteinele vegetale, precum tofu sau seitan, acestea trebuie consumate de maximum 2-3 ori pe săptămână. Asta deoarece principala sursă de proteină trebuie să rămână leguminoasele. În acest moment, însă, nu există dovezi științifice privind „pericolele” lor ”, explică nutriționistul italian Gianluca Mech.

 

Alternative la carne

 

Tofu

Este poate cea mai cunoscută alternativă la carne și reprezintă un aliment de bază în Asia deja de secole. E o sursă bogată de proteine cu un număr redus de calorii. Tofu este, de asemenea, versatil, deoarece absoarbe cu ușurință aromele din condimente și marinade.

Alternativele vegetariene la carne. Nutriționistul Gianluca Mech ne spune dacă sunt sau nu sănătoase!  

Proteină din soia

Soia este foarte accesibilă ca preț și de obicei ușor de preparat. Se găsește în general sub formă de soia deshidratată care, odată amestecată cu apă, poate fi folosită ca un substitut de carne în aproape orice fel de mâncare. Este ideală pentru a prepara burgeri vegetarieni, chifteluțe, sos bolognese sau alte preparate. Totul ține de imaginație.

 

Tempeh

Este un aliment tradițional indonezian, obținut din soia fermentată, foarte bun pentru sistemul digestiv. În medie, conține aproximativ 20% proteine și este foarte bogat în fibre.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

 

Seitan/Proteină din grâu

Seitanul este proteina conținută de grâu. Ușor de asezonat și preparat, are o consistență similară cu cea a cărnii. Seitanul înlocuiește carea în bucătăria asiatică deja de milenii. Se obține prin spălarea făinii de grâu cu apă până când toate granulele de amidon sunt eliminate, rămânând doar proteina din grâu. Își capătă textura cărnoasă prin fierberea, coacerea sau gătirea la abur a aluatului brut. Nu este însă recomandat pentru cei ce urmează o dietă fără gluten.

 

Proteina Lupin

Ca și soia, lupinele sunt leguminoase bogate în proteine, considerate a fi una dintre alternativele la carne. Sunt cultivate în Europa și se găsesc în general la magazine alimentare ecologice, marketuri vegane sau magazine online.

Citeste si: Grăsimile saturate duc la pierderea concentrării? Iată ce spune nutriționistul Gianluca Mech!

Spelta verde

Spelta este strămoșul grâului clasic și una dintre cele mai vechi cereale din lume. Spelta verde se culege atunci când este încă semi-coaptă. Odată recoltată, cereala este uscată pentru a-i mări termenul de valabilitate. E un aliment bogat în vitamina B, magneziu și fosfor.

 

Fulgi de ovăz

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Fulgii de ovăz pot fi folosiți ca înlocuitor pentru carne în chifteluțe sau burgeri. Alături, bineînțeles, de alte legume, precum mocovii sau dovlecelul. Reprezintă o sursă bogată de zinc și fier. Sunt sățioși și ajută la scăderea în greutate.

Citeste si: Este pepenele bun pentru sănătate? Iată ce spune nutriționistul Gianluca Mech!

Fasole neagră

Burgerii obținuți din fasole neagră sunt o alternativă populară, sănătoasă și delicioasă la produsele din carne sau fast food. Boabele negre sunt bogate în proteine și fibre. Cu cât este mai închisă la culoare fasolea, cu atât mai multe antocianine conțin. Acest colorant vegetal natural este un puternic antioxidant.

 

Năut

Conține mai multe proteine decât multe tipuri de carne. De asemenea, este un aliment bogat în fier și calciu. Falafelul și hummusul sunt doar două dintre preparatele celebre ce pot fi obținute din năut”, explică Gianluca Mech.

 

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutriționiști. La nivel internațional, sfaturile sale sunt urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson – Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Gianluca a lansat în trecut două campanii importante împotriva obezității, care trag un semnal de alarmă în ceea ce privește înmulțirea cazurilor în rândul copiilor și al adolescenților. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansată alături de Ivana Trump, iar în Europa alături de Ducesa de York, Sarah Ferguson.



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

Beneficiile cireșelor explicate de nutriționistul Gianluca Mech!

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină