Muzeul Micul Paris, cel mai frumos loc din Centrul Vechi! Acolo descoperi minunata perioadă interbelică!
Cu siguranţă v-aţi întrebat de foarte multe ori dacă este, într-adevăr, posibil să călătoriţi în timp. Ei bine, da, vă spunem din experienţă că se poate. Şi nu oriunde, ci în cea mai frumoasă perioadă a istoriei Capitalei, în Bucureştiul interbelic.
Iar vestea bună este că nici nu aveţi nevoie de o tehnologie ultraperformantă...Doar de câteva zeci de minute libere să vizitaţi muzeul Micul Paris, din Centrul Vechi.
Totul este autentic, de la mobilierul vremii, până la rame, telefon, oglinzi, ţinutele spectaculoase, rafinate, "a la" Great Gatsby...Dar cum o poză face cât 1000 de cuvinte, vă lăsăm să admiraţi câteva dintre "minunile" pe care le-am descoperit când am călătorit în timp.
Maestrul fotograf Eugen Ciocan, singurul din Europa care mai colorează fotografiile manual, a reconstruit, prin forţe proprii, o mică parte a Micului Paris.
Eugen Ciocan- regizor, fotograf: „Mi-am dat seama că aşa, în regimul ăsta ritualic şi de frumuseţe, se trăia odinioară, în câmp deschis, în stradă. În epoca când manierele, stilistica, obiceiurile de viaţă, limba, lecturile veneau de la Paris. Şi mi-am dat seama că totuşi identitatea asta pe care o avea Bucureştiul, acest supranume pe care-l avea, Micul Paris, cu această sintagmă nu facem nimic astăzi.
E totuşi o referinţă onorabilă sau mai mult de onorabilă, e totuşi momentul de glorie al Bucureştiului. Și mai demult m-am gândit la chestia asta: domnule, dacă nimeni nu face nimic cu o valoare, hai să nu mai aştept să facă alţii. Hai să fac eu. Deşi mi s-au înmuiat genunchii când am intrat aici, că era totul o dărăpănătură şi un linoleum jupuit pe jos, mi s-au înmuiat genunchii pentru că ştiam ce am în cont şi ca om care a mai decorat case, şi eu, şi soţia mea, scenograful Irina Solomon, ne-am dat seama că va fi un efort”.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Eugen Ciocan este regizor, fotograf, fost om de televiziune și se pricepe şi la decoruri. A reuşit să recreeze în clădirea care i-a aparţinut familiei Dalles, una dintre cele mai înstărite familii de la final de secol XIX, atmosfera aproape pierdută din Belle Epoque. A transformat întreaga casă într-un univers al eleganţei şi bunului gust.
Muzeul Micul Paris, cel mai frumos loc din Centrul Vechi! "O realizare pe care nu ai cum să o mai ai astăzi nici dacă ai toţi banii din lume"
Salonul oriental
„Eu cred, sincer, că noi, românii, avem o vocaţie cam bizantină în noi, aşa că am făcut un salon oriental şi un salon franţuzesc. Cu stucaturi de la Teatrul Maria Filotti din Brăila, stilul maur, cu acest univers de obiecte din zările Orientului, e un fel de reconciliere a marelui Orient”, explică Eugen Ciocan.
Salonul franţuzesc
„Şi Salonul franţuzesc. La Micul Paris ce poate fi mai important decât salonul în maniera fraţuzească, cu stucaturi de ipsos patinate din mânuţa noastră, cu o splendidă oglindă rococo- este o piesă de muzeu, este o realizare pe care nu ai cum să o mai ai astăzi nici dacă ai toţi banii din lume”, spune Eugen.
Maestrul fotograf nu s-a gândit la câştiguri financiare atunci când a decis să investească într-un loc desprins parcă din alte timpuri. Din contră, nu a impus nicio taxă de vizitare.
Muzeul Micul Paris, cel mai frumos loc din Centrul Vechi! "Avem chiverniseala să facem din puţin lucruri spectaculoase"
Eugen Ciocan: „Câştigul este că nu-mi dedic finalul vieţii înmulţirii banilor. Nu ştiu dacă sesizaţi, dar suntem confiscaţi şi înmulţim banii fără să ne putem opri din acest comportament monomanic. Sunt nişte bani pe care i-am băgat, într-adevăr, dar în primul rând e sufletul şi munca noastră. Cum noi suntem decoratori şi mai facem case, avem chiverniseala să facem din puţin lucruri spectaculoase. Dar eu cred că dacă-mi luam vreo cinci jeep-uri, cât am băgat în decorul ăsta, nu eram mai bogat. Şi nici mai mulţumit”, scrie digi24