Amarantul, regele cerealelor!

Amarantul, regele cerealelor!

Cultivat de azteci acum 8,000 de ani si gasit din abundenta in continuare in Peru, amarantul s-a raspandit de-a lungul timpului in Mexic si peninsula Yucatan. Astazi se cultiva in Africa, India, China, Rusia, in America de Sud si se replanteaza in America de Nord.

Desi trece neobservat de multi, amarantul este o planta inalta – aproape 2 m – cu frunze late verzi, flori de culoare rosu aprins sau auriu, existand peste 60 de specii diferite. Florile sunt sub forma unor muguri de cereale minuscule, motiv pentru care planta intra deseori in categoria “cerealelor”. Dar amarantul nu este o cereala precum ovazul, graul sau orezul. Este uneori denumit “pseudo-cereala” datorita structurii sale nutritionale, similara cu a cerealelor. In Romania, creste o specie a amarantul numita, surpinzator, stir. Spun surprinzator, pentru ca stirul este considerat mai mult o planta buna pentru animale.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei cereale este ca nu contine gluten. Boabele macinate dau o faina de o nuanta de alb-ivoriu, desi “mugurii” rosii pot fi si ei macinati pentru a conferi culorii o nuanta mai rosiatica, dar si un aport nutritiv mai mare.

Amarantul se gateste precum orezul, quinoa sau pastele: se fierbe in multa apa (sase cani de apa la o cana de amarant), timp de 15 – 20 de minute, se strecoara, se clateste si se consuma.

Amarantul este foarte bun pentru ingrosarea sosurilor, a supelor, a tocanitelor si chiar a jeleurilor. Consumat ca o gustare, amarantul poate avea o consistenta usoara, cu aroma de nuci sau usor piperata. Amarantul este mult mai nutritiv decat oricare dintre varietatile de cereale adevarate.

Avantajele amarantului pentru sanatate- Un motiv pentru care amarantul se distinge printre cereale este continutul sau nutritiv remarcabil. Este mai bogat in minerale, precum calciu, fier, fosfor si carotenoide decat majoritatea legumelor. Are si un continut de proteine impresionant: la o cana de amarant acesta contine 28.1 grame proteine comparativ cu 26.3 grame la aceeasi cantitate de ovaz si 13.1

grame la o cana de orez.

Amarantul este si o sursa buna de lizina, un amino acid important cu un continut proteic comparativ cu al laptelui, dar mai usor de digerat; ceea ce nu se poate spune despre restul cerealelor. Pe langa aceasta, mai contine si proteinele de baza denumite albumine si globuline, care, in comparatie cu prolaminele din grau, sunt mai solubile si mai digerabile.

O cana de amarant crud contine 15 miligrame de fier, in timp ce orezul alb contine numai 1.5 miligrame. O cana de amarant crud contine 18 miligrame de fibre, comparativ cu orezul alb care contine numai 2.4 grame.

Cu un continut de 105% de mangan din necesarul zilnic pe portie, amarantul contine in acelasi timp si mai putini carbohidrati. Are un continut triplu de calciu si e foarte bogat si in magneziu, fosfor si potasiu. Amarantul contine 6 pana la 10% grasimi, predominant nesaturate dintre care  77% acizi grasi nesaturati, printre care acidul linoleic, necesar unei nutritii optime. Nu in cele din urma, amarantul este singura cereala studiata ce contine vitamina C.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Continut nutritiv al amarantului Portia: O (1) cana amarant (cca 246 grame)
Cant. pe portie    
Calorii 251; Carbohidrati 46 g; Proteine 9 g; Fibre 5 g

Studii despre amaranth- Un studiu efectuat asupra amarantului arata ca semintele acestuia au importante proprietati nutritive, dar si compusi fitochimici precum rutina si nicotiflorina, precum si peptide care au abilitatea de a reduce hipertensiunea si incidenta cancerului.

Cercetatorii recomanda studii mai amanuntite asupra beneficiilor functionarii peptidelor din amarant, in special a lunazinei, identificata anterior si in boabele de soia si considerata eficienta in combaterea cancerului, dar si in reducerea incidentei bolilor cronice precum inflamatii, diabet, boli cardiace si atacuri cerebrale.1

Avand in vedere ca bolile cardiovasculare (BCV) sunt asociate cu un nivel ridicat de colesterol (hiper lipidemie), hipertensiune, obezitate si diabet, oamenii de stiinta au aratat ca reducerea grasimilor saturate si cresterea in acelasi timp a acizilor grasi nesaturati poate preveni BCV. Amarantul a fost studiat in lumina acestor descoperiri si rezultatele arata ca ar putea ajuta pacientii cu BCV.

Analizele efectuate arata ca uleiul de amarant poate fi utilizat cu succes ca aliment pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.2

Retete sanatoase cu amarant: Salata cu amarant de tip Tabbouleh

Ingrediente:
•    1½ cana apa rece
•    ½ cana de amarant crud
•    2 cani castravete taiat cubulete
•    ½ cana telina taiata fin
•    ½ cana ceapa rosie taiata fin
•    ¼ cana menta proaspata taiata fin
•    ¼ cana patrunjel taiat
•    ¼ cana nuci
•    2 linguri ulei masline extra virgin
•    1 lingurita coaja rasa de lamaie
•    2 lingurite de suc de lamaie
•    ¼ lingurita sare
•    ¼ lingurita piper rosu zdrobit
•    ½ cana naut
•    Felii de lamaie (optional)

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Mod de preparare:
Fierbe 1 1/2 cani apa rece si amarant intr-o tigaie medie; scade focul, acopera si lasa sa fiarba inabusit 20 de minute sau pana este aproape integral absorbit (va avea un aspect de terci).
In timp ce amarantul se gateste, amesteca castravetele cu urmatoarele 10 ingrediente intr-un bol mare.
Aseaza amarantul intr-o sita, clateste cu apa rece pana ajunge la temperatura camerei; scurge bine de apa, cu ajutorul unei linguri. Adauga la amestecul cu castravete si amesteca bine. Decoreaza cu felii de lamaie, daca doresti.

Observatie: Este important ca amarantul sa fie asezat intr-o sita fina. Grauntele sunt atat de mici, incat pot trece prin gaurile unei site traditionale. Daca nu ai o sita de acest gen, poti intinde amarantul pe o hartie de copt, ca sa se raceasca fara sa faca cocoloase.

Informatii amuzante despre amaranth- In Mexic exista un sortiment de bomboane facute din amarant expandat, amestecat cu zahar sau miere, denumit “dulce de alegria” sau “fericire dulce.” Pot fi facute si sub forma unor cranii mici, in timpul sarbatorii mexicane “Día de Muertos” sau “Ziua Mortilor”.

Scurte concluzii - Derivat din termenul grecesc “amarantos,” care inseamna “cel ce nu se usuca,” bobocul coloratei flori de amarant isi pastreaza aspectul si dupa moarte. Cultivat de Azteci acum 8,000 ani, amarantul este inca des utilizat in anumite culturi si devine tot mai cunoscut in ultima perioada. Poate fi gatit ca porumbul, orezul sau pastele, sau macinat sub forma de faina.

Amarantul uimeste prin calitatile sale nutritive comparativ cu restul cerealelor: mult mai mult fier, calciu, proteine, mangan, fibre si alti fitonutrienti decat orezul sau graul. Amarantul este una dintre plantele cele mai bogate in proteine, rivalizand cu orice produs de tipul branzeturilor de origine animala.

In concluzie, amarantul este o uzina de nutrienti, cunoscut pentru capacitatile sale de a preveni numeroase afectiuni cronice precum diabetul, boli de inima, cancerul si atacul cerebral. Din fericire, poate fi gasit in majoritatea supermarketurilor sau magazinelor naturiste.
Sursa: www.viataverdeviu.ro



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină