Amenajarile interioare au rolul de a transforma o casa in “acasa”. Fie ca vorbim de bucatarie, living sau dormitor, oricare dintre aceste incaperi trebuie sa emane energie pozitiva si o atmosfera placuta, care sa te imbie sa petreci cat mai mult timp aici.
Uneori, insa, amenajarile interioare sunt adevarate provocari. In aceasta categorie se incadreaza si camerele mici. De data aceasta, te vom ajuta sa duci la bun sfarsit amenajarea unui dormitor de mici dimensiuni.
1. Vopseste peretii in nuante deschise
Avand in vedere ca nuantele deschise dau senzatia unui spatiu mai mare, mai aerisit si mai luminos, acestea sunt prima recomandare pentru orice camera mica. Iti poti zugravi peretii fie in alb, fie in bej, gri, bleu sau verde deschis, dar cu o atentie deosebita la pastrarea unei coerente cromatice atunci cand alegi celelalte piese de decor din camera.
2. Evita pardoseala inchisa la culoare
Indiferent ca alegi gresie sau parchet, este recomandat ca pardoseala sa aiba nuante deschise de maro, bej sau gri, din aceleasi considerente ce tin de largirea spatiului. Nuantele inchise pot da impresia ca spatiul are o inaltime redusa si este foarte incarcat, un efect pe care nu il doresti in cazul unui dormitor de mici dimensiuni.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
3. Profita de lumina naturala
Daca ai un dormitor mic, dar care are ferestre generoase, te poti considera norocos. Prima regula este sa nu asezi nicio piesa de mobilier in fata ferestrelor pentru a permite luminii naturale sa patrunda in interior. O alta solutie este renuntarea la accesoriile pentru ferestre, cum sunt rulourile sau draperiile, realizate din materiale grele si opace. In locul lor poti alege perdele albe sau crem, din materiale usoare, semi-transparente.
4. Pastreaza doar mobilierul strict necesar
Eficientizarea spatiului este esentiala intr-o camera mica asa cum este si dormitorul tau. Renunta la piesele de mobilier masive, precum si la cele de care nu ai neaparata nevoie. De exemplu, in loc sa incarci peretele cu un dulap inutil si inestetic, mai bine optezi pentru o piesa de mobilier mai mica si mai practica, iar alaturi iti ramane loc pentru amenajarea unui colt de relaxare in fotoliul preferat.
5. Delimiteaza spatiile prin panouri decorative de interior!
Atunci cand nu ai suficient spatiu, dar vrei sa separi vizual si functional anumite zone din camera, alege un perete decorativ din lemn.
6. Apeleaza la trucul oglinzilor!
Amplasarea oglinzilor in spatiile mici si inguste ajuta la crearea unui spatiu mai amplu si mai luminos. Pozitioneaza o oglinda generoasa pe unul dintre peretii camerei, de preferat cel opus ferestrei. Datorita luminii care se va reflecta, incaperea va parea mult mai spatioasa. Poti, de asemenea, sa acoperi un perete intreg cu oglinzi sau sa faci un tavan tip oglinda pentru a da impresia ca spatiul este mai mare.
7. Nu exagera cu accesoriile!
E foarte posibil ca o dormitorul sa iti dea senzatia de aglomeratie atunci cand nu este amenajat corect. Pentru a evita aceasta situatie, renunta la tablourile mari, covoarele voluminoase, draperiile groase, pernele decorative mari sau lampile supradimensionate. Decorul minimalist este mult mai potrivit pentru incaperile cu spatiu restrans.
8. Pastreaza-ti stilul preferat!
Chiar daca locuiesti intr-o garsoniera, ai toata libertatea de a alege stilul de amenajare care ti se potriveste. Stilul modern, scandinav sau retro sunt printre cele mai raspandite atunci cand vine vorba de amenajarea spatiilor restranse, existand o varietate de solutii pentru crearea unei locuinte cu personalitate.
Asadar, oricat de mica ar fi casa in care locuiesti, tine cont de aceste sfaturi daca iti doresti sa o amenajezi cat mai eficient. Nu e nevoie sa le pui in aplicare pe toate, dar, fie ca optezi pentru trucul culorilor deschise, fie pentru mobilierul multifunctional sau panourile decorative din lemn, cu siguranta vei obtine un spatiu cochet, functional si mai ales, confortabil.