Proprietarii de locuințe riscă să primească amenzi gigantice dacă nu respectă legea. Puține persoane care locuiesc la bloc știu că pot primi sancțiuni dacă nu permit autorităților să intre în casa lor.
Proprietarii de locuințe care dau aceste imobile în chirie riscă să primească amenzi de peste 10.000 de lei, dacă nu respectă câteva reguli. Aceștia sunt obligați prin lege să ofere accesul în interiorul apartamentului oricărei autorități, dar și persoanelor calificate pentru efectuarea unor diverse reparații. Aceste obligații sunt prevăzute de Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.
„Nepermiterea accesului în locuință a unei autorități competente.
Citește și: Pensionarii vor primi tichete sociale de Crăciun. Ce sumă de bani va oferi primăria
Amenzi pentru proprietarii care locuiesc la bloc
Proprietarii riscă amenzi extrem de mari și pentru:
– Punerea în pericol a siguranței oamenilor care locuiesc în imobil. Proprietarii de apartamente trebuie să respecte anumite condiții de locuire, și să nu efectueze modificări care ar putea pune în pericol integritatea structurii clădirii, a altor locuințe sau a bunei funcționări a instalațiilor.
În caz de nerespectare, ei pot pune în pericol siguranța locatarilor, și vor risca amenzi uriașe;– Modificarea aspectului proprietății comune. Proprietarii de apartamente sunt obligați prin lege să nu schimbe înfățișarea generală a proprietății comune sau a elementelor constructive fără a respecta Legea asociațiilor și fără a primi o aprobare din partea autorităților;
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
– Schimbarea destinației locuinței. Proprietarii de apartamente nu trebuie să modifice destinația locuinței sau a spațiului, cu o altă destinație decât aceea de locuință. Schimbările pot fi efectuate doar în urma unor aprobări și autorizații din partea autorităților competente;
– Nepunerea în practică a lucrărilor de reparație. Proprietarii de locuințe sunt obligați să se ocupe în termen de toate lucrările de întreținere, reparație sau înlocuire ce țin de locuința proprie.
Citește și: Totul despre popriri. „Ți se iau banii, ți se blochează contul și tu nu știi”
Valoarea amenzilor pe care le pot primi proprietarii
Dacă proprietarul se află la prima abatere, el va primi doar un avertisment. Însă, dacă nu este pentru prima oară când oamenii legii descoperă diverse nereguli, acesta va si sancționat corespunzător cu:
Citește și: La ce oră se închid secțiile de votare la prezidențiale 2024?- stirilekanald.ro
– Necomunicarea schimbărilor făcute suprafeței utile ale apartamentului – amendă între 200 și 1.000 de lei;
– Nepermiterea accesului în locuință a unei autorități competente – amendă între 500 și 3.000 de lei;
– Punerea în pericol a integrității structurii clădirii, a altor locuințe sau buna funcționare a instalațiilor – amendă între 500 și 3.000 de lei;
– Modificarea aspectului proprietății comune – amendă între 5.000 și 10.000 de lei;
– Schimbarea destinației locuinței sau a spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință fără autorizațiile și aprobările legale – amendă între 5.000 și 10.000 de lei;
– Nepunerea în practică a lucrărilor de reparație, înlocuire și întreținere a locuinței, care pot aduce prejudicii celorlalți proprietari de locuințe – amendă între 5.000 și 10.000 de lei, potrivit lege5.ro.