Anghinarea este folosită atât în gastronomie, pentru gustul delicios pe care îl oferă salatelor, cât și în medicina naturistă, în special pentru rădăcina și frunzele acesteia care au efecte benefice multiple asupra ficatului, sănătății inimii și ca adjuvant în reducerea nivelului de colesterol în sânge. Vorbim în cele ce urmează despre aceste aspecte, cât și multe alte detalii importante.
Anghinarea: proprietăți și beneficii pentru un stil de viață echilibrat! Anghinarea este folosită atât în gastronomie, pentru gustul delicios pe care îl oferă salatelor, cât și în medicina naturistă, în special pentru rădăcina și frunzele acesteia care au efecte benefice multiple asupra ficatului, sănătății inimii și ca adjuvant în reducerea nivelului de colesterol în sânge. Vorbim în cele ce urmează despre aceste aspecte, cât și multe alte detalii importante.
Desi majoritatea oamenilor consideră anghinarele ca fiind legume, în realitate acestea sunt plante ierboase perene care aparțin familiei „Asteraceae”, denumirea științifică a acestora fiind de „Cynara scolymus”. Din aceeași familie face parte și floarea soarelui. Anghinarele sunt originare din sudul Europei, respectiv zona mediteraneană și sunt cultivate cu precădere în Spania, Franța și Italia.
Anghinarele pot fi recunoscute foarte ușor după lobul format din mugurii de culoare violacee, care sunt grupați în vârful plantei.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Ce beneficii pentru sănătate are mușețelul. Află totul aici!
Beneficiile susținute științific e ale consumului de anghinare
Datorită complexului de principii active pe care anghinarea le are în structura sa, planta este recunoscută pentru o serie de beneficii, intrând în compoziția unor suplimente alimentare și produse cu rol hepatoprotector. Printre acestea se numără:
- Poate contribui la scăderea nivelului de zahar din sânge
- Oferă suport în reglarea tranzitului intestinal
- Contribuie la menținerea unui nivel normal de colesterol în sânge
- Poate ajuta la detoxifierea ficatului și a vezicii biliare
- Poate oferi suport în reglarea tensiunii arteriale
Citeste si: Echinacea: planta care întărește sistemul imunitar
În concluzie, este recomandat să consumăm anghinare în mod regulat, introducandu-le pe acestea în dieta noastră, în special prin prepararea de salate, sau sub formă de murături ca toping la fripturi și alte mâncăruri, pentru că aduc nenumărate beneficii pentru sănătate.