Anghinarea - protectorul natural al ficatului și sănătatea bilei

Anghinarea - protectorul natural al ficatului și sănătatea bilei
Anghinarea - protectorul natural al ficatului și sănătatea bilei

Ficatul și vezica biliară sunt două organe esențiale pentru funcționarea optimă a sistemului digestiv, iar menținerea sănătății acestora este crucială astfel încât procesele de digestie și eliminare a toxinelor din organism să decurgă fără probleme.

O plantă benefică pentru sănătate, care în ultimii ani a căpătat popularitate și în România, datorită beneficiilor sale pentru ficat și vezica biliară, este anghinarea. Anghinarea are multiple utilizări, atât în gastronomie, cât și în medicina alternativă, fiind considerată un superaliment.

Ce este anghinarea? 

Anghinarea (Cynara cardunculus) este o plantă perenă din familia Asteraceae, originară din regiunile mediteraneene, dar răspândită acum în întreaga lume. Partea comestibilă a plantei este floarea de anghinare, care este alcătuită din numeroase frunze comestibile și din „inimă” (miezul bobocului de floare), partea cea mai gustoasă și bogată în substanțe nutritive. 

De-a lungul istoriei, anghinarea a fost folosită atât pentru alimentație, cât și pentru proprietățile sale medicinale. Floarea de anghinare este utilizată în preparatele culinare, iar în scop curativ sunt folosite atât tulpina cât și rădăcina plantei, din care se obțin extracte.

Anghinarea - proprietăți și beneficii asupra sănătății

Anghinarea are o serie de proprietăți și beneficii pentru sănătate, în special în ceea ce privește ficatul și vezica biliară:

  • Sursă bună de fibre

Potrivit Departamentului de Agricultură al SUA (USDA), o anghinare de mărime medie conține aproape 7 grame de fibre, aproximativ o treime din valoarea zilnică medie.

Consumul necesarului zilnic recomandat de fibre ajută la gestionarea greutății și favorizează mișcările intestinale regulate. Conform Bibliotecii Naționale de Medicină, fibrele joacă, de asemenea, un rol-cheie în reglarea nivelului de zahăr din sânge și de insulină, ceea ce este deosebit de important pentru persoanele cu diabet. De asemenea, hrănesc bacteriile intestinale, ceea ce stimulează pozitiv imunitatea și starea de spirit și scade inflamația.

  • Bogată în nutrienți și antioxidanți

Conform USDA, o anghinare de mărime medie furnizează aproape 20% din valorile zilnice medii de acid folic și vitamina K, precum și aproximativ 10% din valorile zilnice recomandate de vitamina C, magneziu, mangan și potasiu.

Lipsa de acid folic poate cauza un risc ridicat de depresie și probleme de memorie. Vitamina K, care ajută la coagularea corectă a sângelui, ajută, de asemenea, la formarea oaselor. O cantitate insuficientă de vitamina K poate crește riscul de fracturi osoase.

National Institutes of Health raportează că vitamina C, acționează ca un antioxidant care luptă împotriva îmbătrânirii, este esențială pentru stimularea imunității și producerea de colagen.

Magneziul luptă împotriva depresiei, stimulează învățarea și memoria și îmbunătățește somnul. Iar un aport ridicat de magneziu îmbunătățește forța și absorbția de oxigen, produce energie și echilibrează electroliții.

Ca și vitaminele C și K, manganul produce colagen și susține sănătatea oaselor. Potasiul susține funcția cardiacă, ajută contracțiile musculare și reglează tensiunea arterială.

De asemenea, anghinarea furnizează organismului o cantitate semnificativă de antioxidanți, care protejează celulele de îmbătrânirea prematură și de disfuncții. De asemenea, aceștia reduc orice deteriorare celulară și susțin recuperarea după exerciții fizice.

  • Ajută la reglarea tensiunii arteriale

Într-un studiu publicat în 2021 în revista Complementary Therapies în Medicine, cercetătorii au descoperit că, tensiunea arterială a scăzut în rândul persoanelor cu hipertensiune, după 12 săptămâni în care au consumat regulat anghinare. 

Tensiunea arterială ridicată - cunoscută și sub numele de hipertensiune - crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, care sunt două dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. 

  • Protejează ficatul și bila

Anghinarea conține un compus numit cinarină, care stimulează producția și secreția de bilă din vezica biliară. Acest lucru ajută la descompunerea grăsimilor din alimente și la absorbția nutrienților esențiali, cum ar fi vitaminele liposolubile. În plus, datorită stimulării secreției de bilă, anghinarea facilitează procesul de digestie, în special al grăsimilor. Aceasta poate preveni disconfortul gastrointestinal și balonarea cauzate de digestia ineficientă a grăsimilor.

De asemenea, consumul regulat de anghinare ar putea ajuta la reducerea riscului de formare a pietrelor la nivelul vezicii biliare datorită efectului său asupra secreției de bilă și a funcției vezicii biliare.

Anghinarea mai este cunoscut și sub denumirea de „protector al ficatului”. Aceasta conține antioxidanți care pot proteja celulele hepatice de stresul oxidativ și leziuni. Astfel, consumul regulat de anghinare poate contribui la menținerea sănătății ficatului și poate ajuta la prevenirea afecțiunilor hepatice, cum ar fi steatoza hepatică non-alcoolică (ficat gras).

De asemenea, prin stimularea secreției de bilă și promovarea funcției hepatice sănătoase, anghinarea contribuie la eliminarea toxinelor și a deșeurilor din organism. Acest efect detoxifiant poate fi benefic pentru sănătatea generală.

Deși anghinrea se poate consuma și gătită, aceasta are un gust care nu este neapărat pe placul tuturor. Suplimentele cu extract de anghinare reprezintă o alegere perfectă pentru persoanele care caută beneficiile anghinarei fără gustul său caracteristic.

Anghinare Extract 500 mg de la COSMO PHARM® este un supliment alimentar sub formă de capsule vegetale, care asigură suportul unei secreții normale de sucuri biliare și susține ficatul în eliminarea toxinelor din organism, ajutând la filtrarea și eliminarea substanțelor nedorite.

Stimulează producția de bilă de către ficat și facilitează eliminarea eficientă a bilei în intestinul subțire și ajută la repararea țesutului hepatic deteriorat, accelerând procesul natural de vindecare al ficatului. Neutralizează și elimină diferite toxine din organism, inclusiv poluanți, aditivi alimentari și alți contaminanți și ajută la prevenirea acumulării toxinelor în ficat, care altfel ar putea cauza inflamații și leziuni.

  • Anghinare Extract 500 mg de la COSMO PHARM® este indicat în:
  • Afecțiuni hepatice și biliare: hepatită, ciroză, congestie hepatică, stază biliară (încetinirea sau oprirea fluxului de bilă), litiază biliară;
  • Afecțiuni digestive: dispepsie, balonare și gaze intestinale, constipație, hipercolesterolemie;
  • Sindromul premenstrual: balonare și sensibilitate mamară;

Afecțiuni renale: retenție de lichide (edeme), infecții ale tractului urinar, litiază renală, nefrita (inflamație a rinichilor), insuficiență renală incipientă, profilaxie în cazul tratamentelor medicamentoase care pot afecta rinichii (când pacientul este supus unui tratament care poate avea efecte secundare nefrotoxice).

În concluzie, anghinarea este o plantă cu numeroase beneficii pentru sănătate, în special pentru ficat și vezica biliară. Cu toate acestea, este important să o consumăm cu moderație și să consultăm un specialist înainte de a o folosi ca parte a unui tratament sau regim alimentar pentru afecțiuni specifice. 



Citește și:

Expunerea la soare, măsuri de siguranţă

8 greșeli care îți pot strica mâncarea atunci când gătești în multicooker

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies