Anunt bomba: Ciroza ar putea fi vindecata si in Romania!

Anunt bomba: Ciroza ar putea fi vindecata si in Romania!
Anunt bomba: Ciroza ar putea fi vindecata si in Romania!

Cea mai importanta descoperire medicala a deceniului, o terapie fara interferon pentru bolile de ficat, ar putea deveni accesibila, din aceasta luna, pacientilor din Romania.

Cate vieti vor fi salvate cu noile medicamente este greu de precizat. De asemenea, nu se poate afirma, ca in Germania, vor disparea cazurile de ciroza din Romania, lasand chirurgilor care fac transplant de ficat doar bolile cu cauze genetice.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat, joi, la postul public de televiziune, ca lansarea noilor terapii impotriva hepatitei C, fara interferon, este o chestiune de zile. ”In cursul acestei luni, cel mai tarziu luna viitoare, pacientii din Romania vor avea acces la noile medicamente.

Trebuie sa introducem aceste terapii, avem multi romani cu hepatita C, este o problema sociala majora. Sunt, insa, produse extrem de costisitoare”, a avertizat ministrul.

Nu pretul este problema, ci lipsa unui plan de lupta cu boala

Lansate de doi-trei ani in Europa, terapiile interferon-free au reusit, in 95% din cazuri, sa vindece definitiv hepatita C. Fara efectele secundare ale date de interferon si cu o rata de succes dubla, noile medicamente ar fi o alegere rationala, eficienta pentru sistemul public si salvatoare pentru pacient.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Unde apar problemele? Profesorul Rafael Bengoa, directorul Deusto Business School, din Spania, fost ministru regional al Sanatatii, a explicat ca, fara un plan national pentru eliminarea hepatitei C nu te poti gandi la controlul bolii, ci doar la tratarea unui segment de populatie.

Prof. Bengoa, lider al proiectului international ”Burning Platform”, ne-a declarant ca preocuparea principala a administratiei este costul noilor terapii.

”In realitate, nu pretul este problema, ci lipsa planurilor de lupta cu boala. Trebuie ca statul sa realizeze si sa aplice aceste planuri cat mai repede, iar costurile nu vor mai conta in doi-trei ani, prin aparitia altor generatii de medicamente si concurenta inevitabila intre producatori. S-a dovedit ca situatia pacientilor cu hepatita C este mai buna in tarile care au un plan – chiar daca acestea nu au resursele tarilor mai bogate – decat in statele care nu au un plan”, sustine prof.
Rafael Bengoa.

Planul de actiune impotriva hepatitei a fost realizat, in Spania, in 3 luni

Citește și: O nouă concurentă intră în „Casa iubirii”! Aflați cine este tânăra în episodul de sâmbătă, 23 noiembrie, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: La ce oră se închid secțiile de votare la prezidențiale 2024?- stirilekanald.ro

Un plan national de lupta cu hepatita C nu presupune doar terapia, ci si informarea si educarea publicului, pentru a realiza preventia primara a

bolii. ”Evident ca iti par mari costurile, raportat la numarul pacientilor, daca acest numar nu scade! De aceea, trebuie educat publicul pentru a nu mai avea noi cazuri de infectare cu virusul hepatitei C, in vreme ce vindeci persoane aflate in faza a treia sau a patra a bolii. O alta etapa a planului inseamna sa faci testarea grupelor de risc, pentru un diagnostic precoce. Evident, este nevoie si de tratamentul potrivit, la momentul potrivit, pentru pacientul potrivit.
Doar impreuna, aceste masuri pot elimina cu adevarat boala, la nivel de societate. Trebuie sa abandonam modelul clasic, in care sistemul de sanatate asteapta pacientul cu hepatita C sa ajunga la spital. Trebuie sa mergem noi catre public, prin programe de informare, depistare si tratare a hepatitei C“
, a concluzionat prof. Rafael Bengoa.

Hepatita C se transmite la fel ca SIDA

Hepatita C se transmite asemanator HIV/SIDA, prin folosirea unor ace nesterile, prin transfuzii de sange, intepaturi, sex neprotejat, tatuaj si piercing, folosirea in comun a instrumentelor de manicura, a periutelor de dinti

sau a instrumentelor de barbierit.
Citeste continuarea pe: www.dcnews.ro



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Calitățile pe care Adrian Enache le-a luat de la părinții lui și sfaturile pe care le-a transmis mai departe de la ei. „Asta le-am dat copiilor mei”

Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Dolunay Soysert, care joacă rolul Neslihan în serialul Inimă rebelă, apariție de senzație în mediul online! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs celebra actriță 

Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap


Cookies