Mai multe categorii de persoane sunt scutite de la plata unor taxe și impozite.
Scutirile de taxe și impozite locale sunt facilitățile fiscale care au fost introduse cu scopul de a sprijini anumite categorii sociale. Astfel, există mai multe categorii de persoane scutite de impozit, conform legii, dar și anumite taxe. Conform articolului 454 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal cu modificările și completările ulterioare, persoanele trebuie să plătească în mod normal impozite și taxe locale pentru clădiri, teren și taxă de teren, impozitul pe mijloace de transport, taxă pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă și publicitate, impozitul pe spectacole, taxe speciale și alte taxe locale.
Cine sunt persoanele scutite de la plata impozitului și taxelor locale
Citește și: Veste rea pentru pensionarele cu venit de 2.000 de lei. Ce vor avea de plătit mai mult din 2025
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Scutirea la impozitul pe clădire și teren se aplică doar imobilului situat la adresa de domiciliu, iar mai multe categorii de persoane pot beneficia de scutire la plata impozitului pe clădire și pe teren. Acestea sunt persoanele care au calitatea de militari participanți la acțiuni militare speciale din străinătate, persoanele cu handicap grav sau accentuat și persoanele încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv reprezentanții legali ai acestora, persoanele
ale căror venituri lunare sunt mai mici decât salariul minim brut pe țară ori stau în exclusivitate prin indemnizație de șomaj sau ajutor social. Și persoanele fizice care au calitatea de militari participați la acțiuni militare speciale din străinătate sunt scutiți de aceste taxe, persoanele persecutate din motive politice și etnice beneficiază de scutiri de 100%, dar și persoanele fizice care au calitatea de veteran de război. Există și o serie de cazuri în care nu se plătește impozit pe clădiri, iar acestea sunt clădirile instituțiilor publice și clădirile care fac parte din domeniul public și privat al unei unități administrativ teritoriale, clădirile care sunt considerate momente istorice, cele care prin destinație constituie lăcașul de cult sau aparțin cultelor religioase, clădirile instituțiilor de învățământ universitar sau preuniversitar, clădirile unităților sanitare de interes național, clădirile aflate în administrația protocolului de stat, dar și cele aflate în domeniul privat al statului. De asemenea, de aceeași taxă sunt scutite și construcțiile și amenajările funerare din cimitire și crematorii, parcuri industriale și clădirile trecute în proprietatea statului sau unităților administrativ teritoriale în lipsă de moștenitori.