Parlamentul a adoptat miercuri un proiect de lege care permite părintelui căruia i s-a încredințat un minor, prin intermediul unui ordin de protecție împotriva violenței domestice, să primească alocația pentru copii.
Proiectul de lege care prevede completarea articolului 38 din Legea nr. 217/2003 şi modificarea Legii nr. 61/1993 a fost adoptat cu majoritate de voturi de către Plenul Camerei Deputaţilor miercuri. Acest proiect de lege introduce posibilitatea ca alocaţia de stat pentru copii să fie încasată de către părintele căruia i s-a încredinţat minorul spre creştere şi educare, în cazul în care instanţa de judecată a emis un ordin de protecţie în caz de violenţă domestică.
Anunț de ultim moment legat de alocațiile copiilor
Senatul a fost prima cameră care a adoptat proiectul de lege. Prin intermediul unui amendament, o persoană care se află într-o situație de pericol din cauza violenței din partea unui membru al familiei poate solicita instanței să emită un ordin de protecție temporar care poate cuprinde una sau mai multe măsuri, inclusiv interzicerea agresorului de a primi alocația de
Această interdicție trebuie să fie raportată imediat către agenția județeană pentru plăți și inspecție socială, sau la nivelul municipiului București.
În timpul valabilității ordinului de protecție și în cazul în care copilul are reședința stabilită la părintele sau persoana care a primit măsura de protecție, aceștia pot încasa alocația pentru copii.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Alocația de stat pentru copii se poate plăti unui singur părinte
Alocația de stat pentru copii se poate plăti unui singur părinte în baza acordului acestuia sau a unei convenții autentificate de un notar public în cazul în care cuplu divorțează.
Dacă nu există un acord sau o convenție, alocația se va plăti pe baza unei hotărâri luată de un judecător sau a unui ordin de protecție pe care instanța judecătorească l-a trimis către părintele/persoana căruia/căreia i-a fost încredințat copilul spre creștere și educare sau la care s-a stabilit reședința copilului.
Un alt amendament prevede că alocația este încasată de către părintele/persoana beneficiar/beneficiara măsurii de protecție pe toată durata de valabilitate a ordinului de protecție și pe întreaga perioadă în care copilul a fost încredințat acestuia/acesteia sau în cazul în care copilul își are stabilită locuința
Guvernul trebuie să actualizeze normele metodologice de aplicare a Legii nr.
Citește și: O salariată susține 8 pensionari. Anunțul important legat de pensiile românilor