Descoperă în rândurile următoare informații esențiale pentru femeile care urmează să iasă la pensie.
Pensia este dreptul oricărui angajat de a primi lunar o sumă de bani în momentul în care își încetează activitatea de muncă, din diferite motive, prevăzute de lege. De-a lungul vieții, în funcție de funcția pe care a ocupat-o și de perioada de timp în care a prestat diferite servicii, angajatul respectiv, va primi lunar o sumă de bani din partea statului, în momentul în care iese la pensie.
Potrivit legislației existente în vigoare, în România, în sistemul public de pensii se acordă cinci mari categorii de pensie: pensia pentru limita de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parțial, pensia de invaliditate și pensia de urmaș. În sistemul privat există și pensie facultativă.
Care este vârsta standard de pensionare pentru femei
Citește și: Anunț cutremurător pentru pensionarele din România! Ce se întâmplă cu sistemul de pensii
În România, vârsta de pensionare pentru femei este cu doi ani mai mică decât cea a bărbaților. Mai exact, femeile au dreptul să se pensioneze la vârsta de 63 de ani, iar bărbații la vârsta de 65 de ani.
Cu toate acestea, specialiștii în domeniu anticipează o creștere treptată a vârstei de pensionare a femeilor până la 65 de ani, în 2030.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Important de precizat este faptul că vârsta de pensionare standard în România este sub cea a restul femeilor din Uniunea Europeană. La nivelul blocului comunitar, vârsta medie este 63 de ani și patru luni.
Cum se pot pensiona femeile înainte de termen
Există unele criterii pe care dacă le îndeplinesc, femeile se pot pensiona înainte de termen, fără ca valoarea pensiei să fie în vreun fel afectată. De exemplu, femeile care au cel puțin trei copii se pot pensiona mai devreme cu șase ani.
Aceste femei mai trebuie să bifeze câteva condiții, precum un stagiu minim de cotizare și creșterea copiilor până la vârsta de 16 ani.
Mai mult decât atât, orice angajat, indiferent de sexul său, se poate pensiona anticipat în două situații: dacă s-a depășit stagiul de cotizare cu cel puțin opt ani sau dacă mai sunt cel mult cinci ani până la atingerea vârstei standard de pensionare.
Ce reprezintă stagiul de cotizare pentru pensie
Citește și: Veste bună pentru pensionare! Pensiile din toată România vor crește semnificativ
Stagiul de cotizare reprezintă o perioadă pentru în care un angajat a adus contribuții la bugetul statului, asigurându-și astfel dreptul de a primi pensie.
În acest caz, stagiul minim de cotizare pentru pensie este cea mai scurtă perioadă în care o persoană care a contribuit în mod continuu la sistemul de asigurări sociale poate primi o pensie.
Astfel, persoanele fizice pot solicita pensionarea anticipată cu până la cinci ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare, dacă au realizat cel puțin opt ani de contribuții de-a lungul întregului stagiu de cotizare prevăzut de lege.