Anunț de ultim moment pentru pensionarele din România! Ce se întâmplă cu pensiile, de anul viitor

Anunț de ultim moment pentru pensionarele din România! Ce se întâmplă cu pensiile, de anul viitor
Anunț de ultim moment pentru pensionarele din România! Ce se întâmplă cu pensiile, de anul viitor

În urmă cu puțin timp, s-a anunțat faptul că se lucrează la o nouă lege a pensiilor, care ar fi trebuit să fie gata până la sfârșitul acestei luni, deoarece este un jalon și în PNRR. 

Din spusele șefului Casei de Pensii, recalcularea pensiilor ar putea aduce majorarea veniturilor, în anumite cazuri. Daniel Baciu a susținut faptul că respectiva lege va intra în vigoare începând cu ianuarie 2024. Cu alte cuvinte, atunci ar trebui să înceapă în mod oficial procesul de recalculare.

Ce se întâmplă cu pensiile, de anul viitor

Anunț de ultim moment pentru pensionarele din România[Sursa foto: freepik]

De asemenea, noua lege are la bază un principiu foarte important, și anume cel despre eliminarea inechităților.

Veniturile urmează să crească pentru că se urmărește acest lucru, respectiv ca oamenii care au ieșit la pensie în aceeași perioadă cu punctaje asemănătoare, dar pensii diferite să beneficieze de același venit. Cu toate astea, Ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat că pensiile vor fi recalculate, inclusiv cele care depășesc valoarea salariului, mărturisind că ar putea apărea câteva scăderi, iar recalcularea va începe după ce va fi gata această lege.

Citește și: Veste bună pentru femeile din România! Cum pot româncele să primească alimente oferite de stat

Anunț de ultim moment pentru pensionarele din România[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

În prezent, dosarele de pensie se află în faza de evaluare, mai precis faza de digitalizare, cu termenul limită de 1 septembrie.

De asemenea, Baciu a mai spus că românii care aveau o pensie de peste 4.000 de lei și cărora anul trecut le-au fost oprite contribuții de sănătate au început deja să-și recupereze banii, după decizia CCR.

„Nicio pensie nu va scădea, noi asta urmărim prin recalculare, să eliminăm aceste inechități, nu să le amplificăm, dimpotrivă, pentru că există în momentul de față în plată pensionari care au aceeași perioadă contributivă, aceeași vechime în muncă, dar faptul că au ieșit în perioade diferite de timp la pensie, pe acte normative care erau în vigoare la

acea dată există cuantumuri diferite în plată.”, 
a mai spus el.

Mai mult decât atât, Marius Budăi a spus că nu va „permite” creșterea vârstei de pensionare a sistemului public de pensii, menționând că legislația actuală prevede ca până în 2030, vârsta de pensionare pentru femeile din categorii profesionale care nu beneficiază de legi speciale va mări la 63 de ani.

”Nu voi permite o asemenea chestiune.

Voi avea niște discuții clare cu Comisia Europeană. În România, întâi trebuie să ne ocupăm de creșterea speranței de viață, după care să vedem noi ce discuții avem”, a afirmat Marius Budăi, miercuri seară, întrebat dacă va crește vârsta de pensionare în România.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Citește și: Tichetul pentru femei, destinat activităților casnice! Pot schimba salariatele voucherele în bani?

Anunț de ultim moment pentru pensionarele din România[Sursa foto: Facebook]

Mai exact, acesta a menționat faptul că, în baza Legii nr. 263 din 2010 privind sistemul public unitar de pensii publice, vârsta de pensionare pentru femei ar trebui să crească până în 2030 la 63 de ani, în timp ce a ajuns deja la 65 de ani pentru bărbați.

De asemenea, răspunzând la câteva întrebări, ministrul a explicat că dintre propunerile întocmite de Banca Mondială, consultată de guvernul României cu privire la reforma pensiilor, niciuna nu vizează creșterea vârstei de pensionare a celor încadrați în categoriile profesionale care au parte de indemnizații și pensii oferite în baza unor legi speciale, așa-numiții pensionari speciali.



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Tichetul pentru femei, destinat activităților casnice! Pot schimba salariatele voucherele în bani?

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies