În urmă cu puțin timp, s-a anunțat faptul că se lucrează la o nouă lege a pensiilor, care ar fi trebuit să fie gata până la sfârșitul acestei luni, deoarece este un jalon și în PNRR.
Din spusele șefului Casei de Pensii, recalcularea pensiilor ar putea aduce majorarea veniturilor, în anumite cazuri. Daniel Baciu a susținut faptul că respectiva lege va intra în vigoare începând cu ianuarie 2024. Cu alte cuvinte, atunci ar trebui să înceapă în mod oficial procesul de recalculare.
Ce se întâmplă cu pensiile, de anul viitor
De asemenea, noua lege are la bază un principiu foarte important, și anume cel despre eliminarea inechităților.
Citește și: Veste bună pentru femeile din România! Cum pot româncele să primească alimente oferite de stat
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
În prezent, dosarele de pensie se află în faza de evaluare, mai precis faza de digitalizare, cu termenul limită de 1 septembrie.
De asemenea, Baciu a mai spus că românii care aveau o pensie de peste 4.000 de lei și cărora anul trecut le-au fost oprite contribuții de sănătate au început deja să-și recupereze banii, după decizia CCR.„Nicio pensie nu va scădea, noi asta urmărim prin recalculare, să eliminăm aceste inechități, nu să le amplificăm, dimpotrivă, pentru că există în momentul de față în plată pensionari care au aceeași perioadă contributivă, aceeași vechime în muncă, dar faptul că au ieșit în perioade diferite de timp la pensie, pe acte normative care erau în vigoare la acea dată există cuantumuri diferite în plată.”, a mai spus el.
Mai mult decât atât, Marius Budăi a spus că nu va „permite” creșterea vârstei de pensionare a sistemului public de pensii, menționând că legislația actuală prevede ca până în 2030, vârsta de pensionare pentru femeile din categorii profesionale care nu beneficiază de legi speciale va mări la 63 de ani.
”Nu voi permite o asemenea chestiune.
Citește și: Tichetul pentru femei, destinat activităților casnice! Pot schimba salariatele voucherele în bani?
Mai exact, acesta a menționat faptul că, în baza Legii nr. 263 din 2010 privind sistemul public unitar de pensii publice, vârsta de pensionare pentru femei ar trebui să crească până în 2030 la 63 de ani, în timp ce a ajuns deja la 65 de ani pentru bărbați.
De asemenea, răspunzând la câteva întrebări, ministrul a explicat că dintre propunerile întocmite de Banca Mondială, consultată de guvernul României cu privire la reforma pensiilor, niciuna nu vizează creșterea vârstei de pensionare a celor încadrați în categoriile profesionale care au parte de indemnizații și pensii oferite în baza unor legi speciale, așa-numiții pensionari speciali.