Un anunț important a fost făcut de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) cu privire la pensiile din România, este vestea momentului. Iată despre ce este vorba!
În ultimii doi ani, au fost încheiate peste 22.000 de contracte pentru cumpărarea vechimii în muncă, o măsură prin care românii pot acoperi perioadele în care nu au cotizat la sistemul de pensii.
Citește și: Veste neașteptată pentru pensionare! Cum o sa crească punctul de pensie si ce schimbări se vor produce
Anunț de ultimă oră despre pensiile româncelor
Deși tarifele pentru această opțiune s-au scumpit, mulți au decis să profite de această oportunitate. Pentru a beneficia de această măsură, este necesar să se încheie un contract cu Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), iar scopul acestei inițiative este de a ajuta persoanele care nu au stagiul minim de cotizare de 15 ani.
OUG numărul 163 din 2020 arată că „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.
Legea din prezent arată că ”până la data de 1 septembrie 2023, persoanele care nu au calitatea de pensionar pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială și efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Contribuția se calculează în funcție de salariul minim
Conform legii actuale, este permisă achiziționarea a maxim șase ani de vechime în muncă înainte de vârsta standard de pensionare, iar valoarea acestora este determinată în funcție de salariul minim pe economie. Pentru a achiziționa această vechime în muncă, se impune încheierea unui contract cu Casa Națională de Pensii (CNPP), iar contribuția necesară este de 25%.
Pentru a achiziționa vechime în muncă în acest an, indivizii vor trebui să plătească lunar 750 de lei, față de 638 de lei în anul precedent.
Astfel, costul pentru un an de vechime a crescut la 9.000 de lei. Indiferent dacă acești șase ani de vechime sunt plătiți în rate sau nu, suma totală de 54.000 de lei trebuie achitată în total. Conform Legii 263/2010, vechimea este definită ca fiind perioada totală în care o persoană a fost angajată în baza unui contract individual de muncă, reglementând stagiul de cotizare, condițiile de pensionare și vârsta standard de pensionare de 65 de ani pentru bărbați și de 62 de ani pentru femei.
Stagiul minim de cotizare este la fel și pentru bărbați și pentru femei
Bărbații, dar și femeile, sunt nevoiți să aibă un stagiu minim de asigurare de 15 ani să contribuie cel puțin 35 de ani pentru a putea primi pensia. Pe lângă aceste aspecte ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a declarat la începutul acestui an că Executivul poate prelungi termenul de achiziție a vechimii după data de 31 august, în cazul în care acest lucru este necesar. De asemenea, el a confirmat că vârsta de pensionare nu va fi crescută în România, iar guvernul își concentrează eforturile în a îmbunătăți speranța de viață și nivelul de trai al cetățenilor săi.